Külföld

Farkas Örs: A magyar kormánynak nincs félnivalója a 7-es cikk szerinti eljárásban

A magyar kormánynak nincs félnivalója a 7-es cikk szerinti eljárásban - mondta Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Farkas Örs: A magyar kormánynak nincs félnivalója a 7-es cikk szerinti eljárásban
Az Európai Parlament
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

A szóvivő ezt annak kapcsán mondta, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője Strasbourgban kedden azt mondta: az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak napirendjére kell vennie a 7-es cikk szerinti eljárások ügyét, és úgy a magyar, mint a lengyel esetben közös megoldást kell találnia a közös uniós értékek védelme érdekében.

Farkas Örs felidézte, az eljárás Judith Sargentini jelentése kapcsán indult el.

Egy politikai akcióról van szó - mondta, hozzátéve: a brüsszeli szereplők, vezetők évek óta támadják Magyarország egyes lépései, kiemelten a migrációban képviselt álláspontja miatt.

Az elmúlt hetekben Magyarország határozott fellépést tanúsított a migrációval szemben, erre jött most válasz - közölte a szóvivő, megjegyezve: nem lepődött meg Manfred Weber kijelentésén.

Kiemelte, bebizonyosodott, hogy a magyar kormánynak igaza volt, amikor arról beszélt, hogy az Európát érintő migrációs nyomás nem szűnt meg.

Jelenleg is nagyságrendileg százezren vannak a balkáni útvonalon. Az elmúlt negyven napban csaknem ötezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére - közölte a szóvivő, hozzátéve: a nyomás növekszik, de mind a jogi, mind a fizikai határzár megfelelően védi az országot.

Farkas Örsöt kérdezték arról is, hogy a Migrációkutató Intézet a múlt pénteki gyorselemzésében azt írta: a korábbi amerikai és európai példákhoz hasonlóan a déli határon előző nap történtek is komoly szervezettségre utalnak.

A magukat civilnek mondó aktivisták indították el az embereket álhírekkel - mondta a szóvivő.

A gyöngyöspatai ügyről közölte: a kormány célja, hogy a helyzetet - ami 2003-2004 körül kezdett kialakulni - igazságosan és azok érdekeit szem előtt tartva oldják meg, akik annak elszenvedői voltak, az elmaradt oktatást azzal kell pótolni.

A koronavírus-járvány kapcsán hangsúlyozta: Magyarországon és a külföldön tartózkodó magyarok körében nem tudnak betegről.

A Kínában tartózkodó 188 magyar sem fertőzött - közölte a szóvivő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom