Külföld

Az eddigi legátfogóbb romaintegrációs startégiára van szükség Európában

Hétfő este Strasbourgban találkoztak az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságban (LIBE) készülő nemzeti romaintegrációs stratégiák végrehajtásáról szóló jelentést kidolgozó EP-képviselők. Az egyeztetésen Járóka Lívia fideszes EP-alelnök, a jelentés néppárti felelőse fejtette ki javaslatait a tervezethez - áll a lapunkhoz is eljuttatott közleményben.

Az eddigi legátfogóbb romaintegrációs startégiára van szükség Európában
Járóka Lívia fideszes EP-képviselő
Fotó: MTI

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy érdemes a már elfogadott jelentésekre és állásfoglalási indítványokra alapozni, hiszen ezekben már korábban megegyeztek a képviselők. Felhívta továbbá a figyelmet a megfelelő nyomon követés fontosságára, melynek legjobb módja, ha a projektekkel kapcsolatban közvetlenül a romákkal kommunikálnak. Ezért javaslatot tett egy digitális ügykezelési eljárásra, aminek segítségével az érintettek könnyebben jelenthetik majd a diszkrimináció eseteit, akár telefonnal készített felvételek segítségével.

„Hiányoznak a szankciók a faji diszkriminációs esetekben, ahogy nem szankcionálják a foglalkoztatási vagy egészségügyi területen sem a nem teljesítést. Ennek az az oka, hogy nincsenek országonként vállalt célszámok, így mérhetetlen az ellenőrzés is. Ugyancsak nincs megfelelő hozzáférés a pénzügyi alaphoz, ami nagy probléma. A korrupció óriási, ugyanakkor a tervezetben nincs egy összetett program ennek megoldására. Ezzel sürgősen foglalkozni kell!” - hívta fel a figyelmet Járóka.

A fideszes politikus elengedhetetlennek tartja a romák részvételét a projektek végrehajtásában. „Azt tapasztaltam, hogy amikor maguk a romák hajtják végre a projekteket, akkor biztosan nem tűnik el pénz. Sőt, az emberek akár pénz nélkül is dolgoznak, mert bizonyítaniuk kell a közösségüknek, hogy a projekt megvalósítható” - mutatott rá Járóka, aki munkája során rendszeresen egyeztet helyi roma vezetőkkel.

A néppárti képviselő emlékeztetett a felhasználatlan pénzek problémájára is: „napjainkban még mindig 120 millió, köztük 16 millió roma származású, szegény sorsú emberről beszélünk Európában. Ez is mutatja, hogy még a 2011-es javaslathoz képest is egy sokkal kedvezőbb és átfogóbb javaslatot kell kidolgozni egész Európa számára”. Járóka véleménye szerint Ursula Von der Leyen bizottsági elnök is szívesen fogadna egy ilyen nagyobb volumenű projektet, ami nem kizárólag a romákra, hanem az összes szegénységben élő és diszkriminációnak kitett rétegre kiterjed.

Kapcsolódó írásaink