Külföld

Távozik Kramp-Karrenbauer

Schäuble: Ha így folytatja a CDU, búcsút mondhat a kormányzásnak

Lemond a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéről Annegret Kramp-Karrenbauer – írták német hírportálok.

Távozik Kramp-Karrenbauer
A német politikus miniszter marad, és pártját is vezeti utódja megtalálásáig
Fotó: AFP/John Macdougall

A politikus tegnap délután erősítette meg a sajtóértesüléseket, miszerint nem kíván a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. Tervei szerint addig marad a párt élén, amíg döntés nem születik arról, ki legyen az új kancellárjelölt. Védelmi miniszteri tisztségét megtartja.

Döntését indokolva kiemelte, hogy a CDU egyes csoportjai­nak nem kellőképpen tisztázott a viszonya a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párttal és a szélsőbaloldali Die Linkével. Mint mondta, ezt a viszonyt feltétlenül tisztázni kell, és szerinte a CDU-nak el kell utasítania az együttműködést mindkét párttal. A politikus azt is közölte, hogy szerinte a pártelnökség és a kancellárjelöltség összetartozik.

A bejelentés hidegzuhanyként érte a pártvezetést. Angela Merkel kancellár, a CDU előző elnöke köszönetet mondott Kramp-Karrenbauernak a munkájáért. Az 57 éves politikust 2018 decemberében választották meg a CDU elnökének, vezetésével a párt választói támogatottsága nem erősödött, személyes népszerűsége alacsony maradt.

A Die Linke, a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Kramp-Karrenbauer bejelentése után azt közölték, félő, hogy a jövőben a CDU jobbra fog tolódni. Az alkotmányvédelem volt vezetője, Hans-Georg Maaßen a Twitteren azt írta, a CDU vezetője helyes döntést hozott, a pártnak ugyanis egy olyan vezetőre van szüksége, aki megoldja a problémákat, nem pedig része a problémának. Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber a Die Welt című lap szerint arról beszélt, Kramp-Karrenbauer lemondása az európai mérsékelt pártok gyengülésének a jele. Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök pedig arra figyelmeztette pártját, hogy ha így folytatják, a CDU következő kancellárjelöltje nem lesz német kancellár.

A bejelentés után közvetlenül senki sem jelezte, hogy megpályázza a pártelnökséget és a kancellárjelöltséget. A német sajtó szerint a lehetséges kancellárjelöltek közt van Friedrich Merz és Jens Spahn, akik 2018-ban is indultak a pártelnöki tisztségért, valamint Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke. Az új jelöltről a CDU pártkongresszuson határoz majd.

Kramp-Karrenbauer bejelentésének közvetlen előzménye a türin­giai tartományi törvényhozásban múlt héten tartott kormányfő-választás, amelyen a CDU és az AfD helyi képviselői a Szabaddemokrata Párt (FDP) jelöltjére, Thomas Kemmerichre szavaztak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom