Külföld

Nem szavaz a Trump béketervével szembeni palesztin ellenjavaslatról az ENSZ BT

Az Egyesült Államok nyomására nem szavaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a Donald Trump amerikai elnök által korábban bemutatott közel-keleti béketervvel szembeni ellenjavaslatról, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnök kívánt ismertetni a testület keddi ülésén - közölték a világszervezet diplomatái hétfőn.

Nem szavaz a Trump béketervével szembeni palesztin ellenjavaslatról az ENSZ BT
Beszámolók szerint Egyesült Államok erőteljes kampányt folytatott az ENSZ BT-ben, hogy nyomást gyakoroljon a tagállamok képviselőire
Fotó: AFP

A dpa hírügynökség által idézett illetékesek szerint az ellenjavaslatot egyelőre nem tűzik napirendre, s kérdéses, hogy egyáltalán előterjesztik-e szavazásra.

A beszámolók szerint Egyesült Államok erőteljes kampányt folytatott az ENSZ BT-ben, hogy nyomást gyakoroljon a tagállamok képviselőire. Ez a nyomásgyakorlás magában foglalt telefonhívásokat is az amerikai béketerv értelmi szerzőjétől, Jared Kushnertől, aki Trump veje és tanácsadója.

Az ENSZ BT nem állandó tagja, Tunézia pénteken hívta vissza nagykövetét a világszervezetből - diplomaták állítása szerint - Washington fenyegetései hatására. Montzef Baátit hivatalosan azért hívták vissza, mert elmulasztotta egyeztetni tevékenységét a tuniszi vezetéssel. Baáti ugyanis a szintén nem állandó tag Indonéziával közösen kérvényezte a palesztinok nevében az ENSZ BT rendkívüli ülését, amelyre Abbászt is várják. Az általuk beterjesztett ellenjavaslat kétállami rendezést javasol az ENSZ BT határozataival összhangban az 1967-es határok alapján, s közvetlen utalást tartalmaz a Trump-béketerv elutasítására is.

A béketervet az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete is határozottan elutasította, és számos nagyhatalom is kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban. A dokumentum nyilvánosságra hozatalát követően a palesztin vezetés bejelentette: minden kapcsolatot megszakít az Egyesült Államokkal és Izraellel.

A Trump-terv értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is, így a zsidó állam venné körbe a palesztin állam zsidó telepektől szabdalt ciszjordániai részét. A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye, ahol Izrael feladata lenne garantálni a vallásgyakorlás szabadságát.

Kapcsolódó írásaink