Külföld

Fejek hullanak Türingia miatt

Átmenetileg sem marad a német tartomány miniszterelnöki posztján Thomas Kemmerich

Megbocsáthatatlannak nevezte Thomas Kemmerich türingiai kormányfővé választását szombati határozatában a német kormánykoalíció.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői jelezték, elvárják, hogy a türingiai tartományi törvényhozás azonnal válasszon új kormányfőt, ugyanakkor közölték, az új miniszterelnök megválasztásától függetlenül hamarosan új választás kiírására lesz szükség Türingiában. A koalíció tagjai szerint a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatásával minden szinten ki kell zárni az együttműködést.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa, Thomas Kemmerich a határozat nyilvánosságra hozásával csaknem egy időben Erfurtban bejelentette, hogy azonnali hatállyal távozik tisztségéből. Kemmerichet múlt szerdán választották a tartomány miniszterelnökévé az AfD támogatásával, amely országos szinten felháborodást okozott. Emiatt a politikus másnap bejelentette lemondását, akkor viszont még arról beszélt, addig hivatalban maradna, amíg megoldódik a válság.

A történtekkel kapcsolatban Manfred Weber CSU-alelnök, az Európai Néppárt frakcióvezetője az ORF 1 osztrák köztévének azt mondta, az AfD egy szélsőséges párt, ezért nem is tartja demokratikus pártnak. Szerinte érthető, hogy a türingiai CDU nem támogatta a tartományi választáson győztes posztkommunista Die Linke politikusát, Bodo Ramelowot kormányfő-jelöltként, ugyanakkor el kell hárítani a valódi veszélyt, amelyet az AfD jelent.

Belebukott az ügybe a német kormány keleti tartományok integrálásáért felelős biztosa is. Christian Hirte a Twitteren szombaton azt írta: „Angela Merkel kancellár közölte velem, hogy a továbbiakban nem tölthetem be az új tartományokért felelős biztos tisztségét. Ezért javaslata alapján kérem felmentésemet.”

Egyre többen a burka betiltása mellett

Pártállástól függetlenül egyre több politikus támogatja az arcot eltakaró kendő iskolai viselésének betiltását Németországban, néhányan viszont attól tartanak, a tilalom akadályozhatja az integrációt a német társadalomba.
A Deutsche Welle cikke szerint az országban a tartományok dönthetnek a fejkendő viselésének betiltásáról. Alsó-Szászországban, valamint Bajorországban például az oktatási intézményekben nem lehet eltakarni az arcot, míg Hamburg, valamint Baden-Württemberg tartomány egy hasonló jogszabály megalkotásán dolgozik. A Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig arról írt, hogy az augsburgi püspök, Bertram Meier felszólította a Keresztényszociális Uniót, hogy legyen nyitottabb a muszlim jelöltekkel szemben.
(HSz)

 

Véleménydiktatúrát kiált az FPÖ

„Sötét idők jönnek” – reagált közleményében a türingiai fejleményekre Christian Hafenecker, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szóvivője szombaton. Az Alternatíva Németországnak (AfD) párttal szövetséges FPÖ politikusa szerint Németországban a baloldal totális véleménydiktatúrára törekszik. Hangsúlyozta, „napjaink mindennapi fasizmusa” nem jobboldali jelenség, hanem a politikai baloldal törekszik arra, hogy elhallgattasson egy pártot, amelyet demokratikusan szavaztak be a törvényhozásba. Hafenecker rámutatott, Németországban a mainstream politika és sajtó támogatását élvezi az AfD elleni hecckampány, felgyújtják a párt politikusainak autóit, a gyermekeiket rendőri védelem alá kell helyezni. Megjegyezte, Ausztriában ezzel szemben még jobban tiszteli a politikum és a média a demokráciát, de azért az osztrák sajtóban is megjelennek tendenciózus híradások, egy országos napilapban például fasisztának nevezték az AfD-t. Az FPÖ-höz közelálló Wochenblick portál véleménye szerint „aki tartósan stabilizálni akarja Kelet-Németországot, annak elsősorban a tömeges bevándorlás ellen kell harcolnia, lehetőleg azonnal”.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom