Külföld

Jourova bírálja a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosításokat

Vera Jourova, az európai értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztos bírálta egy szombaton megjelent interjújában a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosításokat, és az unió támogatásának csökkentésével fenyegette meg Varsót. Andrzej Duda lengyel elnök kedden írta alá a jogszabálymódosításokat.

Jourova bírálja a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosításokat
Vera Jourová
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

„Ez nem reform, hanem rombolás. A bírókinevezéseket kritizáló bírák megbüntetése a most végrehajtott módosítások alapján nem pusztán célzott beavatkozás néhány feketebáránnyal szemben, hanem egyenesen bombázás” - jelentette ki Jourová a Der Spiegel című német magazinban megjelent interjúban.

A biztos olyan veszélyről beszélt, amely szerinte visszafordíthatatlan kárt okozhat Lengyelországban. Hozzátette: támogatja azokat a javaslatokat, miszerint az uniós támogatásokat szorosabban kössék a jogállamisági értékek betartásához az egyes tagállamokban. „Az uniós költségvetésből csak olyan ország számára juthat támogatás, amelyben független bíróságok elé lehet vinni, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a támogatást nem szabályosan használták fel” - jelentette ki az interjúban.

A törvénymódosításokat mindvégig bírálta a lengyel ellenzék, az európai szervek pedig szorgalmazták, hogy a lengyel parlament ne fogadja el azokat. Az Európai Bizottság január 24-én az unió bíróságához fordult azzal a kéréssel, hogy függessze fel a lengyel törvénymódosítások végrehajtását. Jourova a múlt héten Lengyelországban járt az ügy megvizsgálása céljából, és a tárgyalásait követő nyilatkozatok szerint a felek a párbeszéd folytatásában egyeztek meg.
 

Kapcsolódó írásaink