Külföld

Elszállították a Kelebiánál összegyűlt migránsokat

Elszállították a szerb hatóságok a Kelebiánál összegyűlt több száz migránst - hangzott el az M1 aktuális csatornán péntek hajnalban, később pedig Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt arról, hogy a jövőben várhatók még hasonló akciók.

Elszállították a Kelebiánál összegyűlt migránsokat
A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az illegális bevándorlókat visszavitték a befogadóközpontokba - közölték az 1 Perc Híradóban.

A Pannon RTV információi szerint a határ mellett tiltakozó migránsokat éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték. A migránsok nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra. A menetet - amely csütörtök délután érte el a magyar határt - hetek óta szervezték a közösségi médiában zárt csoportokban.

A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, de miután a szerb hatóságok tudomást szereztek erről, korábbra hozták az indulást. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba vitte őket.

Szerbiában mintegy hatezer migráns tartózkodik. 2015 óta nem jelentek meg migránsok ilyen nagy számban a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg Nyugat-Európa felé haladni.

A kelebiaihoz hasonló akciók várhatók

A kelebiaihoz hasonló akciókra számít Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában beszélt a határátkelőhelynél történtekről.

Nógrádi György elmondta, a szerb hatóságoknak rendkívül korrektek voltak, hiszen a határnál gyülekező migránsokat elszállították, így az események nem vettek erőszakos fordulatot.

Külön kiemelte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter fellépését a határnál. A védelmi miniszter csütörtökön egyebek mellett kijelentette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A probléma az - fűzte hozzá a szakértő -, hogy a tömeg továbbra is a Balkánon marad, és az emberek nem akarnak hazatérni Észak-Afrikába, Szíriába vagy Afganisztánba.

Ez azt jelenti, hogy megpróbálnak majd újra áttörni a határon - vélte.

A migránsok még Horvátország felé mehetnek, de az ország lezárta határait - mutatott rá Nógrádi György.

A szakértő a közszolgálati rádióban - utalva a kínai beutazók vizsgálatára - arra hívta fel a figyelmet, hogy  az illegális migránsok egészségi állapotát és ellenőrizni kellene.

A szerbek mintegy 750 embert vittek el a kelebiai határtól

Szerbia források szerint összesen körülbelül 750 migránst vittek el a kelebiai határról péntekre virradóra - ismertette az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója a péntek esti Híradóban.

Elmondta: negyed háromig tíz busz ment el a kelebiai határátkelőtől. A kisgyermekes családokat a szabadkai befogadóállomásra vitték. Hét buszban csak egyedülálló, fiatal férfiak voltak, őket Dél-Szerbiába, Presevóba vitték. Az utolsó ott maradt migránsokat reggel öt óra körül két csuklósbusszal vitték el, őket is Dél-Szerbiába.

A tudósító kitért arra is: kiderült, nagyjából tíz százalékuk volt eddig befogadóállomáson, többségük folyamatosan a térségben tartózkodott. A befogadóhelyeken nagyjából hatezren vannak, a teljes létszámukat hétezerre becsülik, és folyamatosan érkezik az utánpótlás dél felől - mondta. Sokan Bosznia-Hercegovinából is visszatértek Szerbiába, hogy Magyarország felé induljanak - tette hozzá a tudósító.

Kapcsolódó írásaink

Megérkezett a magyar határra a migránsmenet

ĀA hatóságok lezárták a Kelebia-Tompa határátkelőt - Szervezett eseményről lehet szó - Az éjszakát is a magyar határ mellett akarja tölteni a migránskaraván - A szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte a határnyitásról szóló álhíreket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom