Külföld

Az AfD-nek jó a türingiai vita

Elkerülné az előre hozott tartományi megméretéseket a Kereszténydemokrata Unió

Májusban távozik a CDU türingiai szervezetének éléről Mike Mohring, akit német politikusok a jobboldali AfD-vel való összejátszással is vádolnak a tartományi kormányfőválasztás miatt. Molnár Tamás Levente kutató szerint az elmúlt napok eseményei megmutatták a CDU vezetésének gyengeségét.

Az AfD-nek jó a türingiai vita
Sokan támadták Mike Mohringot, a CDU türingiai vezetőjét, aki be is jelentette, hogy májusban lemond posztjáról, mivel nem ért egyet pártja vezetésével az előre hozott választások kérdésében
Fotó: AFP/Adam Berry

Rendkívüli ülésen tárgyalta meg a szerdai türingiai kormányfőválasztás fejleményeit a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetése pénteken Berlinben. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelöltje, Thomas Kemmerich a CDU és a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) politikusainak támogatásával került a tartományi törvényhozás (Landtag) élére, majd országos felháborodás miatt csütörtökön bejelentette, távozik a posztról, pénteki közlése szerint viszont nem azonnal. Pártja frakciója pedig a parlament feloszlatását kezdeményezi.

A CDU vezetősége a tegnapi berlini ülés után elutasította a testület feloszlatását. Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök felszólította a szociáldemokrata SPD-t és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt. A két párt visszautasította a kérést.

Az elnökségi ülése után Mike Mohring a Der Tagesspiegel című lap szerint bejelentette, májusban távozik a CDU türingiai szervezetének éléről. A politikus egyúttal elutasította az előre hozott választásokat.

Mohring pozícióváltásait Berlinben nem nézték jó szemmel Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint. A tavaly októberi Landtag-választások után úgy tűnt, a politikus kívülről hajlandó támogatni a győztes posztkommunista Die Linkét, végül a kormányfőválasztáson mégis az FDP politikusára szavazott az AfD-vel együtt, ami elégedetlenséget váltott ki a CDU vezetésében.

Az AfD-vel való együttműködés eddig tabunak számított a német pártok esetében, Kemmerich kormányfővé választásával pedig a szakértő szerint az FDP kiszabadította a szellemet a palackból, mivel így a szabaddemokraták az AfD külső támogatásával kormányozhattak volna. Molnár Tamás Levente úgy látja, a történtek megmutatták a CDU vezetésének gyengeségét is, hiszen Mohring nem követte az elnökség iránymutatását a szavazáskor.

A friss felmérések szerint a CDU támogatottsága Türingiában 12 százalékra csökkent a tavaly októberi 21,7 százalékhoz képest. Az FDP jelenleg az ötszázalékos parlamenti küszöböt sem érné el. A népszerűségvesztés fényében érthető, Mohring miért utasítja el az előre hozott választásokat – mondta a kutató, hozzátéve: emellett van egy elvi magyarázat is, miszerint nem lehet az állampolgárokat addig szavaztatni, amíg nem születik egy olyan eredmény, amely a CDU-nak is megfelel.

A türingiai események győztese az AfD – mondta Molnár Tamás Levente, kifejtve: a jobboldali párt számításai bejöttek, jó irányban halad afelé, hogy káoszt teremtsen. Az FDP és a CDU politikai rövidlátása a kutató szerint érthetetlen, hiszen látniuk kellett volna, hogy tartományi és szövetségi szinten milyen következményekkel járhat Kemmerich megválasztása.

Kapcsolódó írásaink