Külföld

Méltatlan szerb támadás Várhelyi Olivér ellen

Kellemetlen incidens árnyékolta be Várhelyi Olivér európai uniós bővítés- és szomszédságpolitikai biztos csütörtöki belgrádi látogatását, amikor Ivica Dacic szerb külügyminiszter számonkérte a vendéget.

Méltatlan szerb támadás Várhelyi Olivér ellen
Ana Brnabic szerb kormányfő és Várhelyi Olivér bővítési biztos
Fotó: Tanjug

Várhelyi Ana Brnabic kormányfővel és a szerb kormány több miniszterével tárgyalt, amikor egy pillanatban Ivica Dacic emelkedett szólásra. „Nagyon kellemetlen volt a miniszter. Azt mondta a bővítési biztosnak, hogy hallgat, amíg egyesek »elrabolják« a koszovói szerb kolostorokat, hogy hallgat, miközben Pristina védővámot vet ki a szerbiai árura” - közölte a Blic napilap meg nem nevezett forrása, aki részt vett a találkozón.

Ana Brnabic, Jadranka Joksimovic, az uniós integrációért felelős miniszter, valamint Nebojsa Stefanovic belügyminiszter „megdöbbent az incidens miatt” a lap forrása szerint. Várhelyi ezt követően bekapcsolta a mikrofonját és a szerb külügyminiszterhez fordulva közölte: „Én vagyok az egyetlen uniós biztos, aki szót emelt a koszovói védővámok ellen, elítéltem azt, ami Montenegróban történik, Szerbia az első ország, amelyet meglátogattam az új módszertan bevezetését követően, s azért vagyok itt, hogy segítsek Önöknek” - mondta Várhelyi, aki ezt követően kikapcsolta a mikrofonját, odalépett a Ana Brnabic kormányfőhöz, kezet fogott vele és elhagyta a helyiséget.

A Blic napilap megkerste Ivica Dacicot is, hogy megkérdezzék, miért „támadta meg a vendéget”. A szerb külügyminiszter azt válaszolta, hogy nem Várhelyi Olivért támadta, hanem az EU-t.

„Az EU-t támadtam meg, mert nem tartja tiszteletben a Brüsszeli egyezményt, amiért Koszovót bevonja a 35-ös tárgyalási fejezetbe, s most minden ettől függ, illetve azért, mert hallgat a montenegrói történések kapcsán. Megtámadtam az EU-t, mert igazságtalan” - mondta Dacic.

A szerb külügyminiszter a lapnak azt is elmondta: Várhelyivel közölte, hogy őt személyesen és országát Szerbia barátjának tekinti és sok szerencsét kíván neki.

Dacic leszögezte: felháborította, hogy Várhelyinek nemcsak a csatlakozási tárgyalások módszertanával kellene foglalkozni, hanem az egész térséggel. Ugyanakkor cáfolja, hogy botrány történt volna a szerb kormány épületében. „Nem volt ott semmiféle botrány, az értekezlet nem szakadt félbe, Várhelyi elsietett, hogy az ellenzékkel találkozzon” - mondta.

A Várhelyivel folytatott tárgyalásokat követően a szerb kormány nem adott ki közleményt, mutat rá a Blic.

Kapcsolódó írásaink