Külföld

Fontos lépést tett előre a Minority SafePack

Bemutatta tegnap az Európai Bizottságnak (EB) a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés alapján kidolgozott törvénykezdeményezési javaslatokat Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője, aki egyúttal az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke is. 

Fontos lépést tett előre a Minority SafePack
A tegnap létrejött találkozó „hatalmas siker Európa őshonos nemzeti közösségei, kiváltképpen a Kárpát-medencei magyarság számára” – nyilatkozta lapunknak Nagy Dénes András, a Minority SafePack irányelvi tanácsadója
Fotó: FUEN/Mihály László

A néppárti politikus tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, az EB pozitívan fogadta a javaslataikat, amelyek alapján július 10-éig hoz majd döntést arról, megindítja-e a jogalkotási folyamatot. Kifejtette, a megbeszélésen világossá tették, hogy az uniós tagállamokban asszimilációnak kitett kisebbségi nyelvek és kultúrák részei az európai kulturális örökségnek, ezért védeni kell őket. A kisebbségek jogainak védelme az EU feladata is, nem kizárólag a tagállamoké – mondta.

A tegnap létrejött találkozó „hatalmas siker Európa őshonos nemzeti közösségei, kiváltképpen a Kárpát-medencei magyarság számára” – nyilatkozta lapunknak Nagy Dénes András, a Minority SafePack irányelvi tanácsadója. Rámutatott, a kezdeményezés sikerének köszönhetően első alkalommal nyílik esély arra, hogy jogalkotási javaslatok szülessenek európai uniós szinten az őshonos nemzeti közösségek védelmének érdekében. Nagy szerint a tegnapi egyeztetés – amin részt vett Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnök, valamint Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifj úságért felelős biztos is – jó hangulatú, részletes és eredményes volt. Elmondta, júliusig pedig minden tagállami fővárosba el akarnak jutni, hogy megnyerjék az kormányok és parlamentek támogatását

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom