Külföld

Megérkezett a magyar határra a migránsmenet

Migránsmenet indult Szerbiában Magyarország déli határa felé - jelentette az M1 tudósítója élő adásban a helyszínről csütörtökön délután.

Megérkezett a magyar határra a migránsmenet
A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál 2020. február 6-án
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

A mintegy 400-500 fős tömeg tagjai a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várták, hogy a magyar fél megnyissa a határt. Ez arra enged következtetni, hogy szervezett eseményről volt szó, a migránsok úgy jártak el, ahogy az egyik kiszivárgott levelükben is szerepelt, békésen vonultak, tudatta a közmédia, amelynek tudósítója elmondta: a kiszivárgott felhívásban szerepelt az is, hogy nem tűrnek semmiféle vandalizmust, atrocitást, békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.

A szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte a határnyitásról szóló álhíreket
 

Szégyenletesnek nevezte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtökön a Kelebia-Tompa határátkelőnél, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé - hangsúlyozta a szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó tudósítója.

A szerb védelmi miniszter azért látogatott el a szerb-magyar határra, mert délután egy több száz migránsból álló csoport érkezett a helyszínre, ahol békés tüntetéssel igyekeznek rábírni a magyar hatóságokat a határ megnyitására. A helyszínre egyre többen érkeznek az ország többi részéről.

Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között.

Azt is hozzátette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A kiszivárgott levélben a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így a demonstráció híre gyorsan terjed majd, és a képek perceken vagy órákon belül az egész világon láthatók lesznek. Mindezek a jelek arra utalnak, hogy egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött - szögezte le az M1 tudósítója.

A délutáni órákban a hatóságok lezárták a Kelebia-Tompa határátkelőt
A délutáni órákban a hatóságok lezárták a Kelebia-Tompa határátkelőt
Fotó: Kovács Béla

A migránsok az újságíróknak elmondták, hogy Nyugat-Európában új életet akarnak kezdeni, szülőföldjükön ugyanis nem maradhattak.

Az M1 tudósítójának beszámolója szerint a menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket.

A szerb hatóságok útját állták a menetnek
A szerb hatóságok útját állták a menetnek
Fotó: Kovács Béla

Az M1 munkatársának elmondása szerint a humanitárius szervezetek, így például az Orvosok Határok Nélkül takarókat, sátrakat osztogatott a migránsoknak a térségben. 

Eközben a Határfigyelők Facebook-csoportban a tagok arról számoltak be, hogy a menet miatt a haóságok lezárták a Kelebia-Tompa határátkelőhelyet 16 óra után pár perccel.

A bejegyzések szerint mintegy 80-100 fős tömeg tartott a szerb-magyar határ felé.

Valamivel később a police.hu hivatalosan is megerősítette: szünetel az átléptetés a tompai közúti határátkelőhelyen csütörtök délután négy órától.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tudatta: az intézkedés oka, hogy a szerb oldalon az átkelőhely közelében tartózkodó nagy létszámú migránscsoport miatt nem biztosítható a zavartalan átkelés.

A rendőrség azt kéri az utazóktól, hogy a hosszabb várakozás elkerüléséért válasszon másik átkelőhelyet.

A menet 16.30-kor érte el a magyar határt, hangzott el a közmédia újabb tudósításában, ahol a tudósító elmondta: folyamatosan érkezik a tömeg a határ felé, számuk 400-500-ra becsülhető, „egyre elszántabbak” az emberek, ugyanakkor nincsenek hangadók, békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.

A tömeg vidáman fogadja a fotósokat
A tömeg vidáman fogadja a fotósokat
Fotó: Kovács Béla

Az M1 egy másik, szintén a szerbiai helyszínről, Kelebiából jelentkező tudósítója az élő adásban arról beszélt: gyerekek is vannak a migránsok között, „természetesen ők mennek a menet elején”.

A migránsok azt mondják, ez egy békés demonstráció. A határátkelőnél csendesen összegyűlve szeretnék elérni, hogy eljuthassanak Nyugat-Európába - hangzott el a műsorban.

Nők és gyermekek is vannak a tömegben
Nők és gyermekek is vannak a tömegben
Fotó: Kovács Béla

Az M1 tudósításában a helyszínen az egyik migráns arról beszélt: nem akarnak Magyarországon vagy Romániában maradni, Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

A tévéközvetítésben az volt látható, ahogy a migránsok csomagokkal, batyukkal kisebb csoportokban gyalogolnak.

A tudósító kitért arra is: az elmúlt hónapokban megfigyelhető volt, hogy leginkább fiatal férfiak érkeztek a szerbiai határhoz, most viszont gyerekek és nők is csatlakoztak a felvonuláshoz. A tudósító azt mondta: a béke jeleként egy gyermeket mutattak fel.

Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába.

Az éjszakát is a magyar határ mellett akarja tölteni a migránskaraván

Takarókat és hálózsákokat készítettek elő csütörtökön sötétedés után azok a migránsok, akik néhány órával korábban érkeztek a szerb-magyar határra Kelebiához, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni - értesült az MTI tudósítója a helyszínről.

Nemzetközi jogász: A migránsmenet célja, hogy megmutassák, milyen kegyetlenül lépnek fel ellenük
 

A Szerbiában Magyarország felé indult migránsmenet célja, hogy az európai sajtóba és a világsajtóba minél „drámaibb” képek kerüljenek be arról, Magyarország milyen „keményen, kegyetlenül” lép fel a menedékkérőkkel szemben - jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtök délután.

Tóth Norbert elmondta: Magyarország úgy döntött, hogy ezen a határszakaszon legyen egy műszaki határ, egy kerítés. Vannak tranzitzónák, ahol a lehetőség van menedékkérelmet benyújtani.
A jogász kiemelte: a jogszabályok elég egyértelműek. Magyarország csak úgy engedhetné be ezeket az embereket, ha saját jogszabályait, valamint uniós jogszabályokat sértene. Egy schengeni külső határról van szó, így a schengeni szabályokat be kell tartani - közölte.
A nemzetközi jogász szerint a menetnek kommunikációs, pr célja van.

Kapcsolódó írásaink