Külföld

Tinédzser fiúnak üzengetett a skót pénzügyminiszter

Lemondott csütörtökön Derek Mackay skót pénzügyminiszter, miután kiderült, hogy üzenetekkel bombázott egy 16 éves fiút.

Tinédzser fiúnak üzengetett a skót pénzügyminiszter
Lemondott csütörtökön Derek Mackay skót pénzügyminiszter, miután kiderült, hogy üzenetekkel bombázott egy 16 éves fiút
Fotó: standard.co.uk

A 42 éves Mackay, a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) képviselője bocsánatot kért - a saját szavaival élve - ostoba magatartásáért.

„Őszintén bocsánatot kérek a szóban forgó személytől és családjától” - írta közleményében.

„Nagy kiváltság volt, hogy részt vehettem a kormány munkájában, és sajnálom, hogy cserben hagytam a kollégáimat és a támogatóimat” - tette hozzá.

A The Sun című brit bulvárlap skóciai kiadása címlapon számolt be arról, hogy Mackay - akit Skócia leendő miniszterelnökeként tartottak számon - mintegy 270 üzenetet küldött egy fiúnak az Instagramon és a Facebookon fél év alatt. A napilap szerint a politikus kereste meg a kamaszt, akit helyesnek nevezett, és vacsorára, illetve egy rögbimeccsre is meghívta - írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató. A politikus karácsonykor és késői időpontokban is üzengetett a fiúnak, aki jelezte: 16 éves, és figyelmeztette Mackayt, hogy ne próbálkozzon nála.

A tini anyja - aki a múlt hétig mit sem sejtett a történtekről - aggodalmának adott hangot.

„Nyugtalanít, hogy mi történhetett volna, ha a fiam azt válaszolja, amit (Mackay) hallani szeretett volna” - idézte a nőt honlapján a The Scottish Sun. „A fiam barátai, a barátnője nevezhetik őt helyesnek, de ez a furcsa ember nem” - háborgott a nő, aki elmondta: felfordult a gyomra, amikor először olvasta az üzenetváltást.

Mackay csütörtökön mutatta volna be a skót kormány éves költségvetési tervezetét. A politikus elmondta: beszélt Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel, és szerda éjjel benyújtotta lemondását.

Sturgeon hangsúlyozta: Mackay viselkedése nem felelt meg az elvárásoknak, és a költségvetést a pénzügyi államtitkár mutatja be helyette.

Az államtitkár 2013-ban ismerte be, hogy meleg, miután elhagyta feleségét, akitől két gyereke is született.

Kapcsolódó írásaink