Külföld

Zavar a demokrata előválasztáson Iowában

A kiszivárgott információk alapján Bernie Sanders és Pete Buttigieg nyerhetett nagyot,a republikánus versenyen természetesen Donald Trump regnáló elnök diadalmaskodott

A várakozásoknak megfele­lően Donald Trump nyerte a republikánus előválasztást Iowa államban. A demokraták eredményei késnek, állítólag technikai hiba miatt.

Zavar a demokrata előválasztáson Iowában
Már az eredményvárón is széles mosollyal beszélt Sanders, aki egyébként évek óta Trump legerősebb kihívójának szerepében tetszeleg
Fotó: AFP/Kerem Yucel

Lapzártánkig még nem tették közzé az iowai előválasztás eredményét a demokraták. A CNN értetlenül, a Fox televízió pedig gyanakvással fogadta a késedelmet. A jelölőgyűlések voksolásai után mintegy három órával a Demokrata Párt iowai szervezete közleményt adott ki, amelyben azzal magyarázta a késedelmet, hogy „alaposan ellenőrzik” az eredményeket. Közben az egyes választókörzetek részeredményei megjelentek az amerikai sajtóban. Ezek Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármesterének előretöréséről számoltak be. A kiszivárgott eredmények szerint Bernie Sanders végezhetett az élen, Buttigieg futhatott be másodiknak, míg a harmadik helyen Elizabeth Warren végezhetett az elsőként voksoló államban. Joe Biden kampánycsapata már be is jelentette, hogy részletes magyarázatot követel majd a módszerekről és a késlekedés okáról.

A Demokrata Párt iowai vezetői éjjel újságírókkal közölték: a voksok összeszámolását nagyon lelassította, hogy kézzel számolják meg a szavazatokat. Később a párt újabb közleményt adott ki, amelyben már arra hivatkozott, hogy az eredmények „ellentmondásosak”, nyilvánosságra hozataluk ezért húzódik. Azt azonban nem részletezték, hogy milyen jellegű ellentmondásosságról van is szó. A CNN egyes forrásokra hivatkozva azt írta, az eredmények beküldésére használt mobiltelefonos alkalmazásban keresendő a hiba.

Republikánus részről ugyanakkor megvannak az eredmények, és nem született meglepetés: a szavazatok 96,6 százalékát Donald Trump kapta a jelölőgyűléseken. Két vetélytársa, Joe Walsh egykori kongresszusi politikus és Bill Weld, Massachusetts állam exkormányzója alig több mint egy-egy százaléknyi voksot kapott.

Időközben a vád és a védelem érvelésével hétfőn lezajlott a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának utolsó napja, mielőtt a szenátus szerdán szavaz az Egyesült Államok elnökének elítéléséről vagy felmentéséről. Elemzők egybehangzó értékelése szerint a republikánus többségű szenátus elutasítja majd a Trump ellen felhozott vádakat.

Adam Schiff, az impeachment-menedzserek csoportjának vezetője beszédében azt állította: „Donald Trump elárulta az alkotmány tiszteletben tartására és védelmére tett esküjét.” Schiff képviselő úgy vélekedett, hogy „a történelem nem lesz kegyes Donald Trumphoz”.

A védelem nevében Pat Cipollone, a Fehér Ház jogi tanácsadója hangsúlyozta, az eljárás csak „erőfeszítés egy korábbi választási eredmény megfordítására, beavatkozási kísérlet” az idei választási folyamatba.

A tárgyalás után Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője azt nyilatkozta: szerinte sok republikánus szenátor egyetért azzal, amit az impeachment-menedzserek a tárgyalási napokon előterjesztettek, csak ezt nem fogják nyilvánosan is elmondani.

Politikai zsákutcába lavírozta magát Nancy Pelosi

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi
Fotó: AFP

A múlt hónap legnagyobb vesztese az amerikai demokratáknál Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke – írta tegnap Gabor Steingart német újságíró, a Handelsblatt volt főszerkesztője, aki nagy olvasottságú, vezető politikusokat is megszólaltató e-mailes hírlevelet szerkeszt Das Morning Briefing címmel. Steingart szerint Pelosi (képünkön) – aki Barack Obama elnök távozása óta a legmagasabb rangú demokrata politikus – bénultságba, ötlettelenségbe, személyi válságba vezette a pártot. Ennek az újságíró szerint öt eleme van. Először, a Donald Trump elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) megnyerhetetlen játszmába vitte bele a demokratákat. Egyetlen republikánus szenátort sem tudott az ügy mellé állítani, ez pedig a közelmúlt amerikai történelmének egyik leginkább előrelátható veresége volt. Másodszor, az eljárással lehetővé tette, hogy újra figyelem háruljon az elnökjelöltségre hajtó Joe Biden volt alelnök és fia ukrajnai ügyeire. Harmadszor, a Trump-ellenes őrülettel Pelosi nem tudott víziót adni a demokratáknak. Steingart szerint az utolsó érdemi politikai program, amit letettek az asztalra, Obama egészségügyi reformja volt. Negyedszer, képtelen volt rendbe szedni a jelöltállítás folyamatát, kilenc hónappal az elnökválasztás előtt még mindig tizenegyen vannak versenyben. Végül pedig, hiába mobilizálódnak sokan Trump ellen, nem a demokraták barikádjait választják, mert míg Obama a változást és a reményt hirdette, addig Pelosi szerint az érveket meg lehet hajlítani a célok érdekében. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom