Külföld

Vita a Brexit feltételeiről

Az Európai Unió képviselői ragaszkodnának az uniós jog betartásához egy szabadkereskedelmi megállapodás megkötése esetén, de a brit kormányfő szerint ez nem szükséges

Boris Johnson szerint nem feltétele az uniós szabályok elfogadása a szabadkereskedelmi megállapodásnak, de ezt Brüsszelben máshogy gondolják.

Vita a Brexit feltételeiről
Boris Johnson az előnyöket szeretné élvezni, az EU által kért ár megfizetése nélkül
Fotó: AFP/Frank Augstein

Az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak nem feltétele, hogy London elfogadja az Európai Unió szabályrendszerét például a versenypolitikában, az állami támogatások szabályozásában vagy a környezetvédelemben – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök üzleti vezetők előtt tartott londoni beszédében. Megerősítette, hogy az Egyesült Királyság ahhoz hasonló megállapodást szeretne, mint amilyet Kanada kötött nemrég az EU-val. Nem sokkal
a beszéd után a Downing Street hivatalosan is közzétette összefoglalóját arról, milyen alapelveket kíván érvényesíteni a jövőbeni kapcsolatrendszerben. A miniszterelnöki hivatal anyaga leszögezi: ha nem sikerül a kanadaihoz hasonló megállapodást kötni, az Egyesült Királyság akkor is felhagy az egységes uniós belső piac és a vámunió szabályainak alkalmazásával az év végén, amikor az átmeneti időszak lejár.

Az Európai Unió kész Londonnak egy ambiciózus, vámok és kvóták nélküli kereskedelmet biztosító megállapodást ajánlani – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója Brüsszelben hétfőn. Az unió a kereskedelmet érintő ajánlatát azzal a feltétellel tudja fenntartani, ha az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazza az uniós jogot – tette hozzá. Ursula von der Leyen, az Euró­pai Bizottság elnöke nyilatkozatában azt emelte ki, hogy ragaszkodnak ahhoz, amiről a két fél a kilépési megállapodásban már megegyezett.

Az Egyesült Királyság unióból való kilépésével átmeneti időszak kezdődött, de ezalatt a kint élő magyarok jogai nem változnak – mondta Trócsányi László európai parlamenti képviselő az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában. Kérdés, hogy az EU egységben tud-e maradni, vagy megjelennek a tagállami érdekek – jegyezte meg, és hozzátette: az Európa jövőjéről folyó vitákban meg kell hallgatni a közepes és a kis országok véleményét is.

Elítélt terrorista volt a londoni késelő

Az Iszlám Állam vállalta magára tegnap a vasárnapi londoni késelés elkövetését. A terrorszervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül közölte, hogy a támadó az Iszlám Állam harcosa volt. A 20 éves Su­desh Amman két embert sebesített meg a Streatham High Roadon vasárnap, a férfit a rendőrök agyonlőtték. Az elkövető a brit sajtó szerint január végén szabadult a börtönből, ahova terrorista tartalmak birtoklása és terjesztése miatt került 2018-ban. A férfi a büntetése felének letöltése után szabadult. Tavaly november 29-én a London Bridge-nél történt késes támadás, amelynek elkövetőjét terrorizmus miatt 16 évnyi börtönre ítélték 2013-ban, öt évvel később mégis próbaidős szabadlábra került.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom