Külföld

Rómában tárgyalt Orbán Viktor

Magyarországot nevezte példaképnek Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a Rómában zajló Nemzeti Konzervativizmus című konferencia hétfő esti megnyitója előtt újságírói kérdésekre válaszolva.

Rómában tárgyalt Orbán Viktor
Giuseppe Conte olasz kormányfő (j) fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt (b) Rómában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Giorgia Meloni kijelentette, hogy a magyar kormány „családtámogató és születésvédő” politikáját tanulmányozni és utánozni kell. Ezenkívül kiemelte a 15 százalékos adókulcsot is: a Magyarországon „jól működő modelleket át kell venni”- jelentette ki.

Az FdI közleménye szerint Giorgia Meloni és Orbán Viktor a konferencia esti megnyitója előtt találkozott egymással.

„A találkozó a politikai kapcsolatok és a közös európai nézetek megerősítését szolgálta. Olyan Európát akarunk, amelyik erős és tudatában van a különböző nemzetek identitásának, és amely végre a népek és nem a lobbik oldalán áll”- nyilatkozta Maria Cristina Caretta, az FdI képviselője.

A sajtónak nyilatkozva Meloni elmondta, hogy Orbán Viktorral nem beszéltek a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatáról. Hozzátette azonban, hogy ha a Fidesz és az EPP útjai esetleg különválnak, „örömömre szolgálna, ha az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához csatlakozna”.

Giorgia Meloni a konferencia előtt a SkyTg24 olasz hírtelevízióban „szövetségesének” nevezte a magyar miniszterelnököt. Ott is kiemelte, hogy példaértékűnek tartja a magyar kormány pénz- és adóügyi politikáját, a magyarországi határvédelmet, a „fantasztikus” családtámogatási rendszert, valamint az „iszlamizáció ellenes” fellépést. Giorgia Meloni hozzátette, az Európai Uniót „az bántja”, hogy Orbán Viktor azon kormányfők egyike, aki úgy gondolja, hogy „az Európához való tartozás nem jelent lemondást a nemzeti szuverenitásról”. „Magyarország önállóságát védi a nemzetállamok szabadságát sérteni tűnő EU-val szemben” - jelentette ki Meloni.

A 2000-ben, Hollandiában konzervatív fiatalok alapította Edmund Burke alapítvány szervezte konferencia az Isten, becsület, nemzet: Ronald Reagan, II. János Pál pápa és a nemzetek szabadsága címet kapta. A római belváros egyik szállodájában zajló találkozón többek között Ryszard Legutko lengyel filozófus, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció elnöke, Marion Maréchal a francia Nemzeti Tömörülés (NT) politikusa, az ezt vezető Marion Le Pen unokahúga szólal fel, valamint Douglas Murray brit író, az amerikai Christopher DeMuth, aki Reagan elnök egykori tanácsadója volt, Yoram Hazony izraeli író.

Objektum doboz

Giorgia Meloni kedden Washingtonba utazik, ahol az úgynevezett National Prayer Breakfast találkozón szólal fel, Donald Trump amerikai elnökkel egy napon.

Elemzők rámutattak, hogy az amerikai konzervatív erők szemében Giorgia Meloni képviseli a hozzájuk legközelebbi európai jobboldal megtestesítőjét. A Time magazintól 2020 egyik politikai kulcsszereplőjének kikiáltott Meloni a jelenleg 12 százalékra mért FdI-t a második legnagyobb olasz jobboldali erővé tette, mely megelőzte Silvio Berlusconi Hajrá Olaszországát (FI) is.

Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy az FdI képviseli Olaszországban a jobboldalt. Hozzátette, hogy az FdI nem versenyzik a Matteo Salvini vezette Ligával.

Kapcsolódó írásaink