Külföld

Az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból

Kilépett az Európai Unióból az Egyesült Királyság. A brit EU-tagság az előzetesen kijelölt időpontban, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt meg.

Az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból
A Brexit támogatói ünneplik az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozását a kilépés napján Londonban
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az Európai Unió és elődszervezeteinek történetében a brit kilépésig nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot töltött el az Európai Közösségek, majd utódja, az Európai Unió tagországaként, ugyanis 1973. január 1-én lépett be a közösségbe Sir Edward Heath akkori konzervatív párti miniszterelnök vezetésével.

Péntek este levonták a brit lobogót az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács, majd az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi épületei előtt, végül az Európai Bizottság székháza mellett álló oszlopsorról is, amely az eddigi 28 uniós tagország zászlaját tartotta.

Londonban a parlament toronyórájának világhíres harangja, a Big Ben - felvételről felidézett - hangjával búcsúztak el az Európai Uniótól, utána pedig a brit lobogó stilizált képét vetítették ki a miniszterelnöki hivatal, a Downing Street falára.

Visszaszámláló óra és a brit lobogó színei a miniszterelnöki hivatal épületének falán, a Downing Streeten
Visszaszámláló óra és a brit lobogó színei a miniszterelnöki hivatal épületének falán, a Downing Streeten
Fotó: AFP/Tolga Akmen

Johnson: Az EU fejlődési iránya már nem felelt meg Nagy-Britannia igényeinek

Boris Johnson brit miniszterelnök közvetlenül a kilépés előtt közzétett üzenetében azt mondta, hogy az Európai Unió fejlődési iránya már nem felelt meg Nagy-Britannia igényeinek. Szerinte a Brexit sokak számára „a remény bámulatos pillanatát” jelenti, olyan pillanatot, amelyről azt hitték, hogy soha nem jön el.

Hozzátette: a legfontosabb annak kimondása, hogy a Brexit nem valaminek a vége, hanem kezdet, amikor „felmegy a függöny a mi nagy nemzeti drámánk új felvonása előtt”.

Johnson szerint a kilépés részben arról is szól, hogy „a visszaszerzett szuverenitást” az emberek által megszavazott változások végrehajtására kell felhasználni, legyen szó a bevándorlás ellenőrzéséről, szabadkikötők létesítéséről, a brit halászati politika „felszabadításáról”, szabadkereskedelmi megállapodások megkötéséről, vagy „egyszerűen arról, hogy magunk alkothatjuk meg törvényeinket és szabályainkat az ország népének javára”.

Elkezdődött az év végéig tartó átmeneti időszak

A kilépés pillanatában, szombaton nulla órától elkezdődött a várhatóan 11 hónapig, december 31-ig tartó átmeneti időszak, amelynek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól. Ennek lejártáig jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben az Európai Unióval fennálló viszonyban, vagyis legalább az idei év végéig semmiféle érdemi változás nem lesz érzékelhető olyan területeken, mint az EU-állampolgárok jogosultságai, a beutazás, a bevándorlás szabályozása, a légiközlekedés vagy a kereskedelem.

Nem mindenki örült a Brexitnek, sokan még a kilépést napján is kiálltak az EU-ban maradás mellett
Nem mindenki örült a Brexitnek, sokan még a kilépést napján is kiálltak az EU-ban maradás mellett
Fotó: AFP/NurPhoto/WIktor Szymanowicz

A brit kormány elsődleges céljai között szerepel egy átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val, de ebben az időszakban kell szabályozási megállapodásra jutni olyan területeken is, mint a igazságügyi hatóságok büntetőjogi együttműködése, a gyógyszer- és a repülésbiztonság, a halászati jogok vagy a védelmi és a biztonságpolitika.

Barnier: Az EU és a tagállamok érdekei az elsők

Michel Barnier, az EU-brit tárgyalások irányítója hétfőn mutatja be javaslatát a Londonnal folytatandó tárgyalások keretére vonatkozóan - derül ki a francia politikus szombati Twitter-üzenetéből, melyben világossá teszi, hogy az EU és a tagállamok érdekei az elsők. „Eljött az idő, hogy a jövőbe tekintsünk” - fogalmazott Barnier, leszögezve: az EU, az összes tagállam és az összes európai állampolgár érdekei állnak az első helyen.

A politikus egy videót is megosztott üzenete mellett, amelyben az EU sajnálatát fejezi, hogy az Egyesült Királyság kilépett, de tiszteletben tartja a britek döntését. A videó szerint a britek mindig is többek lesznek egyszerű szomszédnál. A felvételen szerepel egy részlet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének európai parlamenti felszólalásából, amelyben leszögezi, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti kötelék és barátság elszakíthatatlan. „Büszkék vagyunk mindarra, amit az EU és az Egyesült Királyság közösen elért” - üzeni a felvétel, hozzátéve: „de elsősorban az EU állampolgárait kell szolgálnunk”.

Kiszivárgott információ szerint Barnier arra tesz majd javaslatot, hogy az EU kössön társulási megállapodást az Egyesült Királysággal, ami azt jelenti, hogy az EU nem csak egyszerű szabadkereskedelmi megállapodás megalkotására törekszik, hanem a leendő kapcsolatokat, beleértve a biztonsági együttműködést, egyetlen keretbe foglalt szabályrendszert adó megállapodásban szeretné rögzíteni. A társulási megállapodásokat mind a 27 uniós tagállamnak ratifikálnia kell, hogy hatályba léphessenek.

A tárgyalási keretet az uniós tagállamoknak kell jóváhagyniuk a tanácsban. Ez gyakorlatilag egy felhatalmazás, amely meghatározza, hogy az unió képviseletében az Európai Bizottság milyen szempontok figyelembe vételével köteles tárgyalni, miről tárgyalhat és miről nem más országokkal.

Az EU külképviseletet nyitott Londonban

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai EU-főképviselő éjfél után bejelentette, hogy szombattól teljes körűen dolgozik az unió londoni diplomáciai képviselete, amely különös figyelemmel kíséri majd az uniós polgárok jogainak biztosítását. Leszögezte, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti gazdasági, társadalmi és politikai kapcsolat nem ér véget, a felek szoros viszonyban maradnak továbbra is. Értésre adta, hogy az unió egy új, ambiciózus partnerség kiépítésében bízik a kereskedelmi és gazdasági együttműködés, a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás, valamint a külpolitika, a biztonság és a védelem területén.

Nem sokkal a kilépés előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben kijelentette: a lehető legjobb és legszorosabb együttműködést kell kiépíteni az Egyesült Királysággal, noha sosem lesz, és soha nem lehet olyan kapcsolatuk, mintha továbbra is uniót alkotnának egymással.

Charles Michel azt hangsúlyozta, hogy az EU-tagországoknak közös céljaik, azonos elképzeléseik vannak arról, merre tartanak, továbbá elkötelezettek a kor meghatározó kihívásainak megoldása iránt. Az Európai Unió képes választ adni a kihívásokra, azonban csak az emberek, a nemzetek, valamint az uniós és nemzeti intézmények összefogása révén - tette hozzá.

David Sassoli azt mondta, a felek előtt álló időszak sok feladatot tartogat, azonban jóakarattal és elszántsággal tartós, pozitív és előremutató partnerséget lehet építeni.

Péntek éjjel a legradikálisabb brit EU-ellenes erő, a Nigel Farage vezette Brexit Párt több ezer híve ünnepelte Nagy-Britannia uniós kilépését Londonban a parlament előtti téren.

Ismét napirenden Skócia elszakadása

Skóciai és észak-írországi EU-párti politikusok ugyanakkor első nyilatkozataikban felvetették hazájuk elszakadásnak és újbóli EU-csatlakozásának lehetőségét. A skót nagyvárosokban gyertyás virrasztást is tartottak EU-párti demonstrálók, emlékeztetve arra, hogy az országrészben a nagy többség elvetette a Brexitet.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a BBC televíziónak nemrégiben azt mondta: meggyőződése, hogy Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszaléphetne az Európai Unióba.

Mike Pompeo az amerikai-brit kapcsolatok erősítését ígéri

A mikroblog-bejegyzésben az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: az eddig is „erős, termékeny és virágzó” kétoldalú viszonyt Washington tovább erősíti, s a két ország új fejezetet nyit e kapcsolatokban.

A Trump-adminisztráció mindig is támogatta az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból, s maga Donald Trump elnök nem egyszer élesen bírálta a korábbi brit kormányfő, Theresa May Brexittel kapcsolatos tárgyalási politikáját, nyilvános támogatásáról biztosítva Boris Johnsont.

Washington nemcsak a kapcsolatok erősítését, hanem új kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötését is kilátásba helyezte. Amikor Mike Pompeo a napokban Londonban tárgyalt Boris Johnsonnal és Dominic Raab külügyminiszterrel, ismételten aggodalmát fejezte ki ugyan a kínai Huaweijel kötendő brit megállapodást illetően, de a tárgyalások végén megerősítette: Washington változatlanul a Londonhoz fűződő „különleges kapcsolatok” híve.

Koszacsov: A Brexit csapást mért „az európai álomra”

Nagy-Britannia uniós kiválása csapást mért „az európai álomra” és az EU nemzetközi befolyási képességére, veszélyes precedenst teremtve ezzel - vélekedett Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke szombaton újságíróknak nyilatkozva.

„Ez kétségtelenül csapást jelent az európai álomra és az EU puha erejére, ugyanakkor világos, hogy az állandó támogatásokat kapó posztszocialista államok egyelőre nem is gondolnak arra, hogy kilépjenek a kényelmes unióból, ahol helyettük mindenről +az idősebb testvérek+ döntenek Brüsszelben. Ennek ellenére a precedens megszületett, és éppen emiatt veszélyes” - mondta az orosz politikus annak kapcsán, hogy szombatra virradóra kilépett az Európai Unióból az Egyesült Királyság.

Koszacsov szerint a Brexit az Európai Unió és a függetlenség közötti választás volt. Mint fogalmazott, a britek számára a történtek fontos következménye, hogy nem állnak többé mások uralma alatt.

Kapcsolódó írásaink