Külföld

Erdogan arra szólította fel a keresztényeket, hogy álljanak ki Jeruzsálemért

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában arra szólította fel a keresztény világot, hogy álljanak ki Jeruzsálemért azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette béketervét az izraeli-palesztin konfliktus vonatkozásában.

Erdogan arra szólította fel a keresztényeket, hogy álljanak ki Jeruzsálemért
Recep Tayyip Erdogan
Fotó: AFP

A török államfő, aki egyben a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is, az AKP székházában a párt tartományi elnökei előtt felszólalva azt mondta: „Törökország számára minden szíriai esemény legalább annyira fontos és életbevágó, mint azok, amelyek saját határain belül folynak. Ankara nem tudja és nem is fogja tétlenül szemlélni az idlíbi, valamint a Szíria egyéb térségeiben zajló történéseket”.

Erdogan szerint a szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz légierő annak ellenére nyomul előre és bombázza Idlíbet, hogy Moszkva, valamint a mérsékelt lázadókat pártoló Ankara január 12-én megegyezett a tűzszünetről.

Erdogan ezzel kapcsolatban úgy vélte: Törökország és Oroszország Szíria stabilitása és a polgárháború politikai megoldása érdekében állapodott meg a fegyvernyugvásról, amit Damaskusz és Moszkva „a kiontott vérrel és az okozott fájdalommal” lépésről lépésre megsért.

A török elnök ismételten leszögezte: országa nem tud elviselni egy újabb menekülthullámot; már így is 3,6 millió szíriainak nyújt menedéket, és nem nézheti tétlenül „a határainak feszülő fenyegetéseket” sem. Nyomatékosította: nem fogják engedni, hogy a damaszkuszi rezsim saját népe üldöztetésén keresztül folyamatosan migránsokkal fenyegesse Törökországot.

A szíriai hadsereg tavaly áprilisban kezdte meg támadását Idlíb és környéke ellen, a térség ugyanis a kormány ellen harcoló felkelők utolsó bástyája. A műveletet az orosz légierő támogatja. Az elmúlt hetekben a kormányerők több települést foglaltak vissza Idlíbben, kedden újra ellenőrzésük alá került a stratégiai fontosságúnak tartott Maarat an-Numan is, a tartomány második legnagyobb települése. A török védelmi minisztérium még aznap arra figyelmeztetett, hogy a támadások humanitárius válságot idézhetnek elő, mert a szíriai rezsim ártatlan civileket gyilkol, valamint emberek százezreit kényszeríti otthonuk elhagyására és elvándorlásra a téli körülmények között.

Erdogan pénteki beszédében a tavaly októberben Északkelet-Szíriában indított, az Ankara által terrorszervezetként kezelt helyi kurd fegyveresek ellen indított, és jelenleg függőben lévő török offenzívára is kitért. „A Béke Forrása fedőnevű hadművelet térségében is hasonló útelágazás felé tartunk, mert nem tartották be az adott szót” - fogalmazott.

Az északkelet-szíriai összecsapásoknak az október 17-én született török-amerikai, majd az október 22-én aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás vetett véget, amelynek következtében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia megkezdte a visszavonulást a török határ mellől. Az Ankara és Moszkva között létrejött egyezség alapján a határövezeti zónában török és orosz alakulatok közös járőrözést kezdtek. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.

Ankara az YPG-t a Délkelet-Törökországban tevékeny, és nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított, szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségesének tekinti.

Kapcsolódó írásaink