Külföld

„Az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, de Európának, így Magyarországnak nem fordítunk hátat”

Az Egyesült Királyság január 31-én kilép az Európai Unióból, de Európának, Így Magyarországnak nem fordítunk hátat - mondta Iain Lindsay brit nagykövet videóüzenetében, amelyet a Brexit kapcsán adott ki.

„Az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, de Európának, így Magyarországnak nem fordítunk hátat”
Iain Lindsay brit nagykövet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az Egyesült Királyság és Magyarország baráti kapcsolata sok évszázados történelmi múltra tekint vissza - emelte ki a nagykövet, aki hozzátette, hogy a magyar partnereikkel együttműködésben szeretnék még inkább elmélyíteni, kiszélesíteni és szorosabbá fűzni ezt a kapcsolatot.

Az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok érdekében a kilépési tárgyalások során sikerült egy olyan megállapodást kötnünk az Unióval, mely garantálja a jogaikat - fogalmazott Iain Lindsay. Leszögezte: továbbra is szívesen látják az ott élő magyarokat, mivel jelentős mértékben hozzájárulnak az ország kulturális és tudományos sokszínűségéhez, prosperitásához.

Azt is elmondta, kiemelt céljuk, hogy az úgynevezett emberek közötti kapcsolatokat is még szorosabbra fűzzék a kultúrában, a tudományban és az oktatásban, hiszen az Egyesült Királyság a harmadik legnépszerűbb továbbtanulási célország a magyar diákok körében.

A nagykövet rámutatott, hogy Magyarország és az Egyesült Királyság között szoros a kereskedelmi és beruházási partnerség is. A két országnak számos közös kihívással kell szembenéznie a védelem-, biztonság- és külpolitika területén - fűzte hozzá.

„A brit kilépés tehát nem búcsút jelent, hanem egy új közös jövő kezdetét. Ragadjuk meg az alkalmat és munkálkodjunk a brit-magyar kapcsolatok további kiterjesztésén és elmélyítésén!” - zárta üzenetét Iain Lindsay.

Objektum doboz