Külföld

A hátrahagyott Észak-Írország

A Brexit angol dolog, nyilatkozta egy strabane-i férfi az ITV televíziónak – Belfast egyre távolodik Londontól

A Brexit folyamat során az északír kérdés körül alakult ki az egyik legnagyobb vita, és a brit kilépés sem oldotta meg a problémákat. A fő gondot az jelenti, hogy ellenőrizni kell majd a személy- és áruforgalmat az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, ami határellenőrzéseket jelentene az ír-északír határon is, azonban ezt az 1998-as nagypénteki megállapodás tiltja.

A brit kormány többször kijelentette, hogy ezt tiszteletben kívánja tartani, nem is véletlenül: a nagypénteki megállapodás vetett véget a brit visszafogottsággal csak Troubles (Bajok) néven a hatvanas évek végétől tartó erőszakhullámnak, ami összesen több mint három és fél ezer ember halálát okozta.

A BBC 2018. novemberi felmérése szerint az északírek hatvanegy százaléka úgy gondolja, hogy az egész Brexitet le kéne állítani, ha az ára a határellenőrzés visszaállítása lenne. A Boris Johnson által újratárgyalt Brexit-megállapodás szerint nem jön létre ilyen határ, ugyanakkor az északír unionistáknak tett ígérete ellenére gyakorlatilag a Brit-sziget és Észak-Írország közötti kereskedelemben ellenőrzik majd az áruk jelentős részét. Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy az északírek vállalkozásai és az ország gazdasága sokkal inkább Írország felé fordul majd, mint az Egyesült Királyság irányába.

Martin McGuiness, az észak-írországi Sinn Féin vezetője a Brexit-referendum után szinte azonnal javaslatot tett egy népszavazás kiírására arról, egyesítsék-e az Ír-szigetet. Mint tegnapi lapszámunkban Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense említette, csupán demográfiai, katolikus-protestáns alapon az ír egység hívei nincsenek többségben.

A döntő tényező az lehet, hogy az északírek, akik a Brexit-referendumon többségében az uniós tagság mellett tették le a voksukat, úgy érzik-e majd, hogy csak hátrányuk származik abból, hogy az angolok magukkal rángatták őket az unión kívülre. Ahogy egy északír férfi fogalmazott az ITV brit televíziónak a Stra­bane ír-északír határvárosban készített riportban: a Brexit angol dolog.

Kapcsolódó írásaink