Külföld

Végérvényesen elfogadta a Brexit-megállapodást az Európai Unió Tanácsa

Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanács írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) rendelkező megállapodást - közölte az EU-tanács csütörtökön.

Végérvényesen elfogadta a Brexit-megállapodást az Európai Unió Tanácsa
A megállapodás az Egyesült Királyság unióból való kilépésekor, január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor lép hatályba
Fotó: Pixabay

A kilépési megállapodás megkötésének folyamatát lezáró határozat elfogadására azt követően került sor, hogy az EU és az Egyesült Királyság január 24-én aláírta a megállapodást, az Európai Parlament pedig szerdán, brüsszeli kétnapos plenáris ülésén tartott szavazásán jóváhagyta.

A megállapodás az Egyesült Királyság unióból való kilépésekor, január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor lép hatályba. Ettől az időponttól kezdődően az Egyesült Királyság már nem lesz az Európai Unió tagállama, hanem unión kívüli országnak tekintendő.

Juncker: Ha Nagy-Britannia ismét be akar lépni, az EU visszafogadná

Az Európai Bizottság előző elnöke, Jean-Claude Juncker szerint ha Nagy-Britannia valamikor a jövőben meggondolná magát, és szeretne ismét belépni az Európai Unióba, az EU minden bizonnyal visszafogadná.

A brit EU-tagság pénteken, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg.

Juncker, aki a Brexit-tárgyalások idején volt az Európai Bizottság elnöke, a BBC televíziónak ebből az alkalomból adott, csütörtökön sugárzott interjúban kijelentette: nem tudja megmondani, hogy felmerülhet-e lehetőségként Nagy-Britannia újbóli csatlakozása az EU-hoz. Lehet, hogy 20 vagy 30 év múlva a britek újragondolják a kilépésről hozott döntésüket, de "ki tudhatná előre, hogy merre fejlődik a világ a következő évtizedekben" - mondta a volt bizottsági elnök.

Juncker ugyanakkor úgy fogalmazott: ha a helyzet valamikor úgy hozza, hogy Nagy-Britannia "ismét megjelenik az Európai Unió kapujában, ki lenne az, aki ezt a kaput zárva tarthatná előtte?" Hozzátette: a briteknek és az EU-nak is jobb, "ha sorainkban tudhatjuk Nagy-Britanniát".

Pompeo: A Brexit előnyös lesz az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok számára

Mike Pompeo a brit kollégájával közösen tartott tájékoztatóján derűlátóan nyilatkozott a szigetország jövőjéről, kiemelve, hogy az uniós tagság számos területen korlátozta az Egyesült Királyságot. „Látni fogják az ennek eredményeként nemzeteink számára nyíló hatalmas előnyöket” - fogalmazott, hozzátéve, remélhetőleg még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt tető alá tudja hozni a jövőbeli kereskedelmi egyezményt.

Hangsúlyozta, az amerikai-brit titkosszolgálati információmegosztás továbbra is „mély és erős” marad, és reményét fejezte ki, hogy az új generációs technológiák biztonságosak lesznek.

Emellett pedig Kína növekvő globális befolyásának veszélyeire figyelmeztetett, s napjaink „központi fenyegetésének” minősítette a Kínai Kommunista Pártot, amely szerinte nagy kihívás a nyugati demokratikus értékek védelme szempontjából. Hozzátette, meg kell tenni mindent, hogy a 21. században is meghatározóak maradjanak ezen alapértékek.

Egyes amerikai szenátorok korábban úgy vélekedtek, hogy veszélyeztetheti az információmegosztást, hogy a brit hatóságok engedélyezték a kínai Huawei részvételét az ország ötödik generációs mobiltávközlési hálózatának (5G) kiépítésében.

Pompeo is aláhúzta, hogy ezzel London jelentős kockázatot vállalt, de közölte, bízik abban, hogy sikerül majd megoldást találni a nézetkülönbségekre ezen a téren.

Az amerikai külügyminiszter a délután folyamán Boris Johnson brit kormányfővel is tárgyalni fog.

Biztonsági megfontolásokból korábban mások mellett az Egyesült Államok és Ausztrália is kizárta az 5G-hálózatok fejlesztéséből a Huaweit, rámutatva, hogy Peking kémkedésre használhatja fel a vállalat berendezéseit. Ezt a kínai kormány tagadja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom