Külföld

Újabb öt évig Gál Kinga vezeti az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportját

A mai napon Brüsszelben megtartotta alakuló ülését az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja. Gál Kinga fideszes EP-képviselőt a negyedik alkalommal választották egyhangúlag a munkacsoport társelnökévé az elkövetkező öt évre. Gál Kinga mellett Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) néppárti képviselője és Francois Alfonsi, korzikai francia zöldpárti képviselő látják el a társelnöki feladatokat - derül ki a két magyar képviselő által csütörtökön délután kiadott sajtóközleményből.

Újabb öt évig Gál Kinga vezeti az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportját
Gál Kinga: Ez az egyetlen módja, hogy napirenden legyenek a magyar, valamint Európa egyéb hagyományos nyelvi és nemzeti közösségeinek problémái, és kísérlet történjen ezek rendezésére
Fotó: europarl.europa.eu

A közlemény emlékeztet rá, hogy a Kisebbségi Munkacsoport az EP-ben közös fellépést biztosít a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében. Az eljárási szabályoknak megfelelően minden parlamenti ciklusban újra kell alapítani a munkacsoportokat.

Gál Kinga az ülést követően elmondta: "Személyes küldetésemnek tekintettem, hogy folytassa tevékenységét a Parlament egyik legnagyobb múlttal rendelkező és legaktívabb munkacsoportja. Kemény küzdelem eredményeként szereztük meg a szükséges támogatást, 42 képviselő 18 tagállamból lett tagja a munkacsoportnak. Magyar szempontból kiemelkedően fontos a Kisebbségi Munkacsoport munkája, hiszen ez a fórum lehetőséget teremt arra, hogy a határon túli magyar közösségek vezetői és szakértői személyesen mutathassák be a közösségeik helyzetét, azokat a problémákat és kihívásokat, amelyekkel nap, mint nap szembesülnek: anyanyelvi oktatás, kisebbségi nyelvű média vagy nyelvhasználat".

A fideszes képviselő hangsúlyozta: „Az elmúlt tizenöt évben folyamatos odafigyelést és energiabefektetést igényelt a Kisebbségi Munkacsoport munkájának szervezése. De ez az egyetlen módja, hogy napirenden legyenek a magyar, valamint Európa egyéb hagyományos nyelvi és nemzeti közösségeinek problémái, és kísérlet történjen ezek rendezésére. Napi küzdelmet folytatunk, hogy sikerüljön közös nevezőre jutni a jövőbeli uniós normákról az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek védelmében”.

Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az alakuló ülésen kifejtette: „Új társelnökként eltökélt célom, hogy a munkacsoport kisebbségi szempontból eddig is meghatározó szerepét tovább növeljem. Elképzeléseim között szerepel többek között a kisebbségi szempontból fontos jogalkotási javaslatok kidolgozásában történő aktív közreműködés annak érdekében, hogy a nemzeti, őshonos kisebbségek számára kedvező jogszabályok születhessenek az EU-ban. A munkacsoport támogatása meghatározó lesz a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag jövőbeli sorsát illetően is”.