Külföld

Színre lépett a védelem is

Az amerikai elnök jogászai szerint nincs jogi alapja az eljárásnak

Donald Trump védőié volt a „színpad” az amerikai szenátusban a hétfői tárgyalási napon az elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment).

Az elnök jogászcsapatából sokkal inkább Joe Biden demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia ukrajnai ügyeivel foglalkoztak, mint Trump védelmével. Pam Bondi jogász például fél órán át vádolta a volt alelnököt, majd Biden egyik beszédét is levetítette, azt kívánva bemutatni, hogy Joe Biden is megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe üzleti érdekeinek megfelelően. Alan Dershowitz sztárjogász már sokkal inkább a jelenlegi üggyel foglalkozott, és azzal érvelt az impeachment szabálytalansága ellen, hogy tanulmányozta az Egyesült Államok alapító atyáinak impeachmentre vonatkozó állásfoglalásait és arra jutott, hogy a Donald Trump ellen megfogalmazott két vádpont – a hatalommal történő visszaélés és a kongresszus akadályozása – közül egyik sem szerepel az alkotmányos felelősségre vonási eljárással „büntetendő” vétkek között. Mint fogalmazott: az alapító atyáknak „egészen biztosan nem állt szándékukban kiterjeszteni (az impeachmentet) az olyan homályos és nem büntetőjogi vádakra, mint a hatalommal történt visszaélés és a kongresszus akadályozása”.

Az elnök egy másik védője, Kenneth Starr szerint a képviselőház demokrata párti törvényhozói „megtagadták Donald Trumptól azokat az alapvető jogokat, amelyeket minden egyes megvádolt elnök, még Lincoln nagyszerű örökségét felszámolni szándékozó, rasszista Andrew Johnson számára is biztosítottak”. Pat Cipollone, a jogászcsoport egyik vezetője amellett érvelt, hogy sem Volodimir Zelenszkij elnöknek, sem magas rangú ukrán tisztségviselőknek nem volt tudomásuk arról, hogy Washington átmeneti időre elhalasztotta a katonai segély átutalását.

Egyébként a John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó megjelenés előtt álló könyvéből kiszivárgott részletek hatására egyes republikánus szenátorok közölték: hajlanak arra, hogy megszavazzák tanúk, köztük Bolton beidézését a tárgyalásra.

Kapcsolódó írásaink