Külföld

Fasisztázás, csúsztatás Brüsszelben

Az ellenzék gyűlöli Magyarországot, mert a magyar kormány konzekvensen migrációellenes – reagált Hidvéghi Balázs fideszes képviselő a legújabb „hazugságszeánszra”

Egyenesen a fasiszta Olaszországhoz hasonlították hazánkat tegnapi sajtótájékoztatójukon magyar ellenzéki EP-képviselők. A kormánypárt gyalázatosnak nevezte az akciót.

Fasisztázás, csúsztatás Brüsszelben
Gyalázatnak, politikai támadásnak nevezte Hidvéghi Balázs az ellenzéki képviselők által bemutatott jelentést Brüsszelben
Fotó: MH/Európai Parlament

Magyar ellenzéki képviselők tartottak tegnap délelőtt konferen­ciát Brüsszelben „Háttal Európának – A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon (2010-2020)” címmel. A rendezvényen bemutatták az eseménnyel azonos című jelentést is, amely Gács Anna, az ELTE Oktatási Hálózatának elnöke szerint azokra az „agresszív, centralizáló folyamatokra” reflektál az oktatás, a tudomány és a kultúra területén, amelyek joggal adnak okot aggodalomra.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az eseményt megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, „nincs több szükség jogállamiságot vizsgáló delegációkra és bizottságokra, hiszen egyértelmű, mi zajlik Magyarországon. Meg kell állítani az újfasiszta építkezést hazánkban, hiszen erre példa legutóbb Mussolini Olaszországában volt” – közölte. „Orbán olyan rendszert épít ki, amelyben a mai fiataloknak engedelmeskedniük és igazodniuk kell. Nem érti, hogy a mai fiatalok nem akarnak illiberalizmust. Nem érti, hogy attól boldog az ország, ha van szabad egyetem, szabad sajtó és szabad színház” – mondta a momentumos Cseh Katalin, aki szerint „a magyar ellenzéki képviselők azért dolgoznak az Európai Parlamentben, hogy az unióban mielőbb tudatosuljon a magyar közviszonyok hanyatlása, és ennek megfelelően tegyen ellenintézkedéseket”.

A DK-s Rónai Sándor pedig arról beszélt, hogy a kormány hazánk érdekeinek ellenében cselekszik az értelmiség ellehetetlenítésével. Gyurcsány Ferenc pártjának politikusa szerint a magyar diákok a PISA-eredmények alapján „a legutolsó sorban kullognak” Európában. A tavaly decemberben bemutatott, legfrissebb PISA-eredmények szerint egyébként a magyar diákok teljesítménye egy kicsivel ugyan az OECD-országok átlaga alatt marad, de több európai országot is megelőz, köztük Romániát, Ukrajnát és Szerbiát is.

„Gyalázat, hogy miközben a magyar rendőrök ma is azzal vannak elfoglalva, hogy megvédjék Magyar­ország és Európa schengeni határait az illegálisan áttörő migránsoktól, a Soros-hálózat a magyar ellenzékkel együtt újabb hazugságszeánszot tart Brüsszelben, hogy nyomást gyakoroljon a bevándorlásellenesMagyarországra” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs fide­szes képviselő. „Az ellenzék gyűlöli a magyarokat, mert a többség a mostani kormányt támogatja. Gyűlöli Magyarországot, mert a magyar kormány konzekvensen migrációellenes” – mondta a kormány­párti politikus.

Botrányba fulladt a LIBE ülése

Kirívó szabálytalanságok és a baloldali képviselők botrányos viselkedése jellemezte az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) hétfő délutáni ülését, ahol Davor Božinović horvát belügyminisztert hallgatták meg a horvát soros EU-s elnökség prioritásaival kapcsolatban. Az esetről Hidvéghi Balázs fideszes képviselő, a bizottság tagja számolt be Facebook-oldalán. „Nem elég, hogy a tisztességesen beszélő horvát belügyminiszterrel gyakorlatilag üvöltöztek a bevándorláspárti balos képviselők, számonkérve, hogy miért védik a határőrök a horvát határt az illegális bevándorlókkal szemben, egy másik közölte, hogy neki fogalma sincs, mi a különbség a menekült és a gazdasági migráns között” – írta. A tárcavezető visszautasította a vádakat. Hidvéghi arra is kitért: „A jelen nem lévő bizottsági elnök helyett – micsoda véletlen! – pont egy német szocialista képviselőt kértek fel az ülésvezetésre, aki a legalapvetőbb normákat is felrúgva állandóan belebeszélt a vitába, kioktatta a neki nem tetsző véleményt mondó képviselőket és a mellette ülő minisztert.” A fideszes képviselő felszólalásában figyelmeztette is a német politikust az ülésvezetés szabályaira. Hidvéghi kezdeményezésére az Európai Néppárt (EPP) írásban fog tiltakozni a szabálytalanságok miatt. A momentumos Donáth Anna egyébként ezt az alkalmat is megragadta, hogy újabb meghallgatásokat sürgessen a hazánk és Lengyelország ellen indult jogállamisági eljárásokban.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink