Külföld

Erdogan: Jeruzsálem a muszlimok szent városa is

Sértésnek nevezte, és elutasította a kedden Washingtonban bemutatott közel-keleti béketervet Irak legfőbb síita vallási vezetője, Ali asz-Szísztáni nagyajatollah, akinek a közleményét szerdán a Rudaw című iraki kurd hírportál idézte. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az újságíróknak pedig úgy nyilatkozott, hogy a Kreml elemzi a Donald Trump előterjesztését.

Erdogan: Jeruzsálem a muszlimok szent városa is
Recep Tayyip Erdogan elfogadhatatlannak tartja, hogy a közel-keleti béketerv részeként Izraelnek adná a várost Donald Trump
Fotó: AFP/Anadolu/Murat Kula

„Ez a terv nem változtat azon a tényen, hogy Jeruzsálem megszállt terület, amelynek előbb-utóbb vissza kell térnie palesztin ellenőrzés alá, a muszlim országoknak pedig közösen kell ezért a célért dolgozniuk” - áll a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a béketerv „arabok és muszlimok százmillióinak az érzéseibe gázolt bele”.

Haszan al-Kaabi, az iraki parlament elnökhelyettese legmélyebb sajnálatát fejezte ki, amiért a terv keddi washingtoni bemutatásánál arab küldöttségek is jelen voltak. Egyúttal felszólította az arab országok vezetőit, a muszlimokat, az Arab Ligát és az Iszlám Együttműködés Szervezetét (OIC), hogy határozottan lépjenek fel a terv ellen. Hozzátette: ragaszkodnak a független palesztin államhoz, Jeruzsálem fővárossal.

Ammár al-Hákim, az iraki Hikma síita mozgalom tagja szintén hangsúlyozta Jeruzsálem különleges helyzetét: „Nem vehetik el tőlünk, nem sajátíthatják ki. Semmilyen ürüggyel nem lehet áruba bocsátani a megalkuvások, megállapodások, választási árverések zsibvásárán” - szögezte le az ország egyik legismertebb síita családjából származó politikus keddi közleménye. Hákim hozzátette azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzatának terve a világ stabilitását és biztonságát fenyegető összeesküvés.

A béketervet, amelynek egyik kidolgozója Trump veje és közel-keleti tanácsadója, Jared Kushner volt, kedden mutatták be Washingtonban, és az eseményen részt vett Bahrein, Omán és az Egyesült Arab Emírségek küldöttsége is.

A palesztin fél már a nyilvánosságra hozatala előtt elutasította a tervet, és korábban többször jelezte, hogy a Trump-adminisztrációt részrehajlónak tartja Izrael felé.

Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi közleménye leszögezi: a tervet nem fogadják el, „Jeruzsálem pedig nem eladó”.

A Washingtonban az „évszázad alkujaként” is emlegetett béketerv értelmében a leendő palesztin állam fővárosa Abu Dis, Jeruzsálem peremvárosa lenne, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pedig Washingtonban azt mondta, a békefolyamat végén Izrael csak „feltételekhez kötött, korlátozott szuverenitást” ajánl a palesztinoknak.

A Kreml tanulmányozza Trump közel-keleti béketervét

A szóvivő továbbá megerősítette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön „első kézből” tájékoztatja majd Moszkvában Vlagyimir Putyin elnököt a részletekről.

Peszkov szerint egyelőre annyit lehet megállapítani, hogy a terv Izrael teljes támogatását élvezi, és több más ország is kedvezően reagált rá, ám az úgynevezett alku másik közvetlen részese, a palesztin fél azt kategorikusan elfogadhatatlannak minősítette.

A szóvivő kifejezte Moszkva készségét arra, hogy továbbra is minden megtegyen, ami tőle telhető, egy életképes közel-keleti béke megteremtése érdekében.

Erdogan elfogadhatatlannak tartja Donald Trump béketervét

Teljesen elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adná az a közel-keleti béketerv, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be az izraeli-palesztin konfliktus vonatkozásában - nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint északnyugat-afrikai körútjáról hazatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak.

Jeruzsálem a muszlimok szent városa is - mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy a kedden ismertetett amerikai terv nem szolgálja a békét és a megoldást a palesztin és az izraeli fél között, csak újabb „kész helyzeteket” igyekszik teremteni Palesztina és Jeruzsálem számára. A török elnök úgy látta, hogy „a terv semmibe veszi a palesztinok jogait, és legitimálja az Izrael által elkövetett megszállást”. Leszögezte: ha némely arab ország „hátat is fordít”, Ankara továbbra is mozgósítani törekszik a nemzetközi intézményeket a palesztinok és Jeruzsálem jogai megvédése érdekében.

Trump kedden először azt közölte, hogy Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, majd közvetlenül ezután bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett. Az amerikai elnök által javasolt kétállami megoldás értelmében Washington egyúttal elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei.

Erdogan jelezte: jövő héten lesz az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszteri találkozója Szaúd-Arábiában, ahol Törökország is képviseltetni fogja magát.

A francia diplomácia a kétállami megoldást szorgalmazza

Franciaország szerdán jelezte, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartásával kétállami megoldására van szükség az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében.

A kedden bejelentett izraeli-palesztin béketervet illetően a francia külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy „meggyőződése, hogy a nemzetközi jognak és az nemzetközileg elfogadott paramétereknek megfelelő kétállami megoldás a szükséges az igazságos és tartós béke megteremtéséhez a Közel-Keleten”.

Franciaország „továbbra is ennek érdekében dolgozik az Egyesült Államokkal, európai partnereivel és mindazokkal, akik ezen cél eléréséhez hozzá tudnak járulni” - olvasható a közleményben.

A francia külügyi szóvivő jelezte, hogy Párizs továbbra is figyelemmel kíséri és tekintetbe veszi ugyanúgy az izraeliek legitim elképzeléseit, ahogy a palesztinokét is.


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom