Külföld

A koronavírus terjedéséről vitázott az Európai Parlament

A koronavírus terjedéséről tartott vitát az Európai Parlament szerdán Brüsszelben.

A koronavírus terjedéséről vitázott az Európai Parlament
Az Európai Parlament kész támogatni a tagállamokat, és arra, hogy erőteljes és összehangolt választ adjanak problémára az unión kívül és belül is
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

Nikolina Brnac, az Európai Tanácsot képviselő horvát politikus elmondta, hogy az EU nagyon komoly veszi a SARS-hoz genetikailag hasonló új vírust. A vírus nagyon veszélyes, a halálozási ráta három százalék, lappangási ideje pedig hosszabb, mint a SARS-é. Európai állampolgárok egyelőre nem betegedtek meg - közölte.

Brnac leszögezte, hogy Európai Unió figyelemmel követi az eseményeket, és kollektív választ fog találni a veszély kezelésre, amelyhez azonban döntő fontosságú a különböző ágazatok közötti információcsere. Az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatóság már tárgyal az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központtal. Urai vagyunk a helyzetnek - hangsúlyozta a horvát politikus.

Stella Kyriakides, az unió egészségügyért felelős biztosa elmondta, hogy a helyzet nagyon gyorsan változik, és ennek súlyos közegészségügyi következményei lesznek. „Az EU polgári védelmi mechanizmusa aktiválódott. Készek vagyunk támogatni a tagállamokat, és arra, hogy erőteljes és összehangolt választ adjunk a problémára az unión kívül és belül is. Az EU betegségmegelőzési központjával szoros kapcsolatban vagyunk, a tagállami erőfeszítéseket központilag is támogatjuk” - mondta.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője kiemelten fontosnak nevezte, hogy a tagállamok naprakész és pontos információkkal rendelkezzenek, és folyamatosan figyeljék az Egészségügyi Világszervezet és az uniós szakügynökségek ajánlásait, saját döntéseket pedig azoknak megfelelően hozzák meg. „Légikikötőink Európa kapuját jelentik, ezért kiemelten fontos, hogy egy esetleges hatósági intézkedés elrendelése esetén rendelkezzenek a fertőtlenítéshez szükséges eszközökkel és felszereléssel” - mondta.

Tóth Edina arra kérte az Európai Bizottságot, hogy nyújtson megfelelő pénzügyi és technikai támogatást az EU tagállamainak.

Cseh Katalin, a Momentum politikusa elmondta: nagyon fontos, hogy az EU nyugodt, egységes és felkészült legyen a veszéllyel szemben.

Nem örülök annak, hogy az aggodalmakat manipulálják. A Kínából idelátogatók és az európaiak ellenőrzése sehová nem vezet. A válság így alakul ki, a pánik nem ismer határokat -fogalmazott a politikus. Rámutatott arra is, hogy a tagállamok egészségügyi rendszereinek felkészültsége nagyon különböző, ezért segíteni kell a kevésbe fejlett régiókat. „A szolidaritás mindnyájunk érdeke” - mondta Cseh Katalin.

A vírus miatt elhalasztották a fedettpályás atlétikai vb-t 

A vírus terjedése miatt egy évvel elhalasztották, így csak 2021-ben kerül sor a márciusra tervezett fedettpályás atlétikai-világbajnokságra, amelynek Nancsing lesz a házigazdája. A szervezők szerdai bejelentése szerint elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy az eredetileg március 13. és 15. közöttre tervezett viadalt elhalasztják, mivel Nancsing csak mintegy 530 kilométerre fekszik a járvány gócpontjától, Vuhantól.

Korábban az új vírus "áldozata" lett Kína női gyeplabdacsapatának Belgium elleni két mérkőzése és erősen kérdéses, hogy az ázsiai gárda március közepén tudja-e fogadni Ausztrália legjobbjait. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatását követték, amikor a meccsek törléséről döntöttek.

Törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában - Jancsingban két férfi lesikló-viadalra került volna sor a 2022-es pekingi téli olimpia első sportági próbaversenyeként. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelezte, hogy folyamatosan egyeztet a WHO-val és saját szakértőivel is a koronavírusról. A bizottság illetékese a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a tokiói olimpia biztonságos lebonyolításának elengedhetetlen része a fertőző betegségek elleni szükséges intézkedések meghozatala.

Kínában kedd estig 132-en haltak meg a tüdőgyulladást kiváltó koronavírus-járvány miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom