Külföld

Donald Trump kétállami megoldást javasol a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére

Kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Donald Trump amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Donald Trump kétállami megoldást javasol a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére
Donald Trump amerikai elnök (jobbra) ismerteti közel-keleti béketervét a Fehér Házban. Mellette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: AFP/Getty Images North America

A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében - mint az elnök elmondta - Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el. Trump nem pontosította, hogy hol lennének Izrael határai a ciszjordániai területeken, vagyis hogy valamennyi zsidó telep feletti izraeli fennhatóságot elismeri-e. Az amerikai elnök egyben bejelentette, hogy kormányzata elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett is.

Donald Trump realistának nevezte a tervet, és úgy vélekedett, ez „hatékony lépés” a béketeremtéshez és alap a közvetlen tárgyalásokhoz. Ezek lefolytatására és egy részletesebb menetrend kidolgozására közös bizottságot hívnak majd életre - mondta, de arra nem tért ki, hogy az érintett felek mindegyike részese lenne-e ennek a bizottságnak.

Mint fogalmazott: a tervezet „történelmi lehetőség” a palesztinok számára is az önálló államuk megteremtésére. „Elképzelésem mindkét fél számára előnyös” - szögezte le. Nyilvánvalóvá tette ugyanakkor, hogy a leendő palesztin állam megszületésének feltételei vannak. Mint mondta: a palesztinoknak egyértelműen vissza kell utasítaniuk a terrorizmus eszközét.

Közvetlenül azután, hogy közölte: Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el. Közölte azt is: amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak. Közölte, hogy levelet küldött Abbásznak a béketervről. Trump kifejtette: sokat kell tennie a palesztinokért is, mert egyébként a béketerv „tisztességtelen lenne”. Azt állította: a béketerv a palesztin gazdaság gyarapodását és a munkanélküliség csökkentését is lehetővé teszi.  Trump szerint tíz év alatt egymillió munkahely jöhetne létre, és a bruttó hazai termék többszörösére növekedne.

Az amerikai elnök arra bíztatta a muszlim országokat, hogy támogassák a béketervét. „Itt az ideje, hogy a muszlim világ korrigálja az 1948-ban elkövetett hibát” - mondta, utalva arra, hogy az 1948-ban hozott ENSZ-határozat után a muszlim világ elutasította Izrael Állam elismerését. Trump megköszönte Ománnak, Bahreinnak és az Egyesült Arab Emírségeknek a békerve kidolgozása során tanúsított együttműködésüket és közvetítésüket.

Netanjahu kész tárgyalni egy leendő palesztin államról

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő „történelmi napnak” nevezte a béketerv bejelentésének napját. Köszönetet mondott Trumpnak és kormányzata munkatársainak az előterjesztésért. Az izraeli kormányfő közölte, hogy Izrael kész a tárgyalásokra egy leendő palesztin államról. Leszögezte: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt „zsidó államként”, és hangsúlyozta, hogy a palesztin menekültek nem kapnak jogot arra, hogy visszatérjenek a mai Izrael területére. Netanjahu hangsúlyozta: a béketervvel Washington elismeri, hogy a palesztin területeken épült zsidó telepek Izrael részei, mert az amerikai elnök is elismeri annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is.

Az izraeli kormányfő stratégiai fontosságúnak minősítette az izraeli szuverenitást Ciszjordániában, amelyet bibliai nevén, Júdea és Szamária néven említett. Bejelentette, hogy valamennyi zsidó településre és a Jordán-völgy egészére kiterjesztik Izrael joghatóságát, vagyis izraeli törvényeket léptetnek életbe. Úgy vélekedett: az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére. Leszögezte azt is, hogy beleegyezett a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba, mert a Trump-tervet kiegyensúlyozottnak találja.

A tájékoztató után a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy a Donald Trump által előterjesztett béketerv „demilitarizált” palesztin állam létrehozását irányozza elő. Az amerikai elnök kedden délután a Twitteren héberül és arabul írt bejegyzést tett közzé, továbbá mellékelt térképeket is. Ezek egyikén a ciszjordániai telepeket Izrael állam részeként tüntette fel.

Benjámin Netanjahu már vasárnap kormánya elé terjeszti jóváhagyásra azt a tervét, hogy Ciszjordánia egyes részeit annektálják - közölte kedden Washingtonban Netanjahu szóvivője. Dzsonatán Urih ezt a Twitteren jelentette be, nem sokkal a Trump-terv ismertetése után.

Abbász: Ez összeesküvés

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint az amerikai államfő terve egy „összeesküvés”, amely nem fog sikerülni. Egy keddi televíziós nyilatkozatában Abbász azt is kijelentette Donald Trumpnak és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek címezve, hogy a népe jogai „nem eladók”.

„Azt mondom Trumpnak és Netanjahunak, hogy Jeruzsálem nem eladó, jogaink nem eladók, nem képezik alku tárgyát. És a megállapodásuk, az összeesküvés nem fog sikerülni. Nem hajlunk meg, nem adjuk be a derekunkat... Azok után a képtelenségek után, amelyeket ma hallottunk, ezerszer is nemet mondunk... A palesztinok kitartanak amellett, hogy véget vetnek az izraeli megszállásnak és államot hoznak létre Jeruzsálem fővárossal.”

Abbász a palesztin vezetőség Rámalláhban tartott rendkívüli ülése után szólalt meg. A tanácskozáson képviseltette magát a Hamász szélsőséges gázai szervezet is.

Véleményt nyilvánított a béketervről a terroristának minősített libanoni Hezbollah szervezet is, amely szerint Donald Trump elképzelése „kísérlet a palesztin nép történelmi és törvényes jogainak a megsemmisítésére”. „Ezt nem lehetett volna elkövetni néhány arab rendszer cinkossága és árulása nélkül” - írta a szervezet egy bejrúti közleményben.

Az Arab Liga rendkívüli ülést tart szombaton

Rendkívüli értekezletet tart az Arab Liga szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével, hogy megvitassa Washington közel-keleti béketervét - közölte a pánarab szervezet főtitkára, Hosszam Zaki kedden, még mielőtt Trump bejelentette volna a tervezetet. Az értekezletet palesztin kérésre hívták össze - tette hozzá közleményében a szóvivő. Az iszlám vallás szunnita ágának központi intézményeként kezelt egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, Ahmed el-Tajeb egy kairói nemzetközi konferencián kedden a palesztinokkal szemben eleve részrehajlónak minősítette Donald Trump kormányát, és megalázónak nevezte, hogy Trump az izraeli miniszterelnökkel jelenti be az új béketervet, arab és muzulmán résztvevők nélkül. „Ők azok, akik felvázolják, megvitatják (...) és megoldják a mi problémáinkat. Egyetlen arab vagy muzulmán (résztvevő) nélkül” - mondta Ahmed el-Tajeb.

Hamász: Trump béketerve agresszív, Jeruzsálemre vonatkozó javaslata képtelenség

 Trump bejelentései közel-keleti béketervére vonatkozóan „agresszívak”, Jeruzsálemre vonatkozó javaslata pedig „képtelenség” - mondta kedden a Gázai övezetet uraló palesztin Hamász szervezet egyik tisztségviselője. „Trump bejelentése agresszív és nagyon sok haragot fog szítani” - mondta Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a Reuters hírügynökségnek Trump szavaira reagálva.
„... Jeruzsálemre vonatkozó bejelentése képtelenség, és Jeruzsálem mindig is a palesztinok földje lesz... A palesztinok szembe fognak szállni ezzel az egyezséggel, és Jeruzsálem palesztin föld marad” - tette hozzá Abu Zuhri.

Halíl al-Hajja, az iszlamista palesztin szervezet egyik vezető tisztségviselője határozottan visszautasította az Egyesült Államok és Izrael által bejelentett „összeesküvést”, leszögezve, hogy a palesztinok reagálása tekintetében „minden lehetőséget nyitva tartanak”. Halíl al-Hajja nem sokkal azután nyilatkozott, hogy Donald Trump bejelentette egyértelműen Izraelnek kedvező béketervét.

„Biztosak vagyunk benne, hogy palesztin népünk nem fogja megengedni, hogy ez az összeesküvés megvalósuljon. Úgyhogy, minden opció nyitva van. A(z izraeli) megszállók és az amerikai kormány fog viselni minden felelősséget azért, amit tettek” - hangoztatta a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász egyik vezetője.

Teherán szerint a terv büntetés a palesztinoknak

Az iráni elnök egyik tanácsadója szerint a terv csak büntetés a palesztinok számára, és nem más, mint Izrael és az Egyesült Államok megállapodása. Ez egy megállapodás a cionista rendszer és Amerika között. A palesztinok közreműködése nincs napirenden. Ez nem béketerv, hanem a szankciók terve - írta egy üzenetben a tanácsadó.

Az iráni parlament elnöke már korábban, a terv ismertetése előtt az évszázad szemfényvesztésének nevezte azt. „Az Egyesült Államok hatalmas összeesküvést készített elő azért, hogy megalázza a muszlimokat” - jelentette ki kedden Ali Laridzsáni a törvényhozásban.

Jordánia veszélyes következményektől tart

A jordániai külügyminiszter attól tart, hogy veszélyes következményei lesznek, ha Izrael egyoldalú intézkedéseket hoz, amelyekkel az a célja, hogy „új realítások” érvényesüljenek az érintett helyszíneken. A keddi miniszteri nyilatkozat szerint közvetlen tárgyalásokat kell folytatni az összes végleges ügy megoldásához az elfogadott elvekkel, az arab békekezdeményezéssel és a nemzetközi törvényekkel összhangban. Mint írta, a palesztin állam létrehozása Kelet-Jeruzsálem fővárossal és a kétállami megoldással az egyetlen út, amely elvezet az átfogó és tartós békéhez.

Az izraeli telepesek elutasítják a tervet

A ciszjordániai zsidó települések képviselői elutasítják a tervet a palesztin állam létrehozásának ígérete miatt - jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi televízió híradása szerdán. A telepesek elutasították a tervet, mert semmiképpen, semmilyen feltételek mellett sem hajlandók elfogadni a palesztin állam felállítását. „Ha ez az ára az izraeli fennhatóság kiterjesztésének a ciszjordániai településekre, akkor inkább lemondunk annektálásukról” - nyilatkozta egyik képviselőjük a televízióban.

„Nagyon zavarban vagyunk” - mondta David Elhajani, a ciszjordániai telepesek tanácsának vezetője a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek. „Nem tudunk egyetérteni egy olyan tervvel, amely magában foglalja egy palesztin állam létrehozását, hogy veszélyeztesse Izrael államát, és a jövőben jelentős veszélyt jelentsen” - tette hozzá. „Kijelentjük, hogy soha nem engedjük meg egy palesztin állam létrehozását, még az izraeli uralom ciszjordániai kiterjesztésének árán sem” - tette hozzá. A telepesek vezetői kedden találkoztak Washingtonban Benjámin Netanjahuval, aki megpróbálta megszerezni támogatásukat a Trump-tervhez.

Szakértők szerint Izrael számára minden eddiginél kedvezőbb a mostani terv

Donald Trump béketerve Izrael számára különösen kedvező lehetőségeket kínál az összes eddigi ciszjordániai zsidó település beolvasztásával, Jeruzsálem osztatlan és egységes megtartásával, miközben a jövőben feltételesen államot ígér a palesztinoknak kelet-jeruzsálem fővárossal - vélekedtek kedden a 13-as izraeli kereskedelmi televízió politikai szakértői a terv washingtoni bemutatása után.

Alon Ben David emlékeztetett: a terv három részre osztja a ciszjordániai területeket: harminc százalékuk a Jordán-völggyel, az eddig Izrael által létrehozott ciszjordániai telepekkel és a hozzájuk vezető utakkal együtt Izraeli fennhatóság alá kerülhetnek, akár azonnal.

Az 1993-as oslói békeszerződésben kizárólagosan palesztin biztonsági és közigazgatási ellenőrzés alatt álló eddigi „A” területeken, mintegy a palesztin területek negyven százalékán, valamint további harminc százaléknyi területen, vagyis együttesen az 1967 előtt palesztinok lakta földek hetven százalékán alakulhatna meg egy négyéves folyamat végén Palesztina.

Az „A” területeken kívüli, további harminc százaléknyi területet négy évre befagyasztanák, és csak akkor alakulhatna meg ezzel együtt az új ország, ha ez alatt az időszak alatt megfelelnek a feltételeknek. Vagyis ha a palesztinok elismerik Izraelt zsidó államnak Jeruzsálem fővárossal és biztonsági igényeivel, ha lefegyverzik a Hamászt, az Iszlám Dzsihádot és a többi terrorszervezetet, és ha az emberi jogok követelményeinek és a szólásszabadságnak megfelelő, korrupciótól mentes kormányzati rendszert építenek ki. Ezek a feltételek a tizenhármas televízió szakértői szerint gyakorlatilag teljesíthetetlenek.

Az elemzők megállapították: az eddigi béketervek - Ehud Olmert tárgyalásai 2008-ban, és korábban az Ehud Brakkal és a Jichák Rabinnal folytatott egyezkedések - ennél jóval jelentősebb területet ígértek a palesztinoknak, akik az 1967-es hatnapos háború előtti földek száz százalékára tartanak igényt, esetleges területcserékkel a ma már izraeliek lakta és fel nem számolandó ciszjordániai településekért cserébe.

Trump béketerve elismeri az oszthatatlan Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és Kelet-Jeruzsálemet nevezi meg Palesztina jövendő fővárosának. Csakhogy nem az 1967-es jeruzsálemi határok alapján határozza meg Kelet-Jeruzsálemet, hanem azokat a lakónegyedeket tekinti hozzá tartozóknak, melyek kívül rekedtek a város köré épített biztonsági fal- és kerítésrendszeren.

A területi nyereség mellett Izraelnek kedvez, hogy a terv ismertetésekor meg sem említették a palesztin menekültek kérdését, noha az eddigi béketervek részletesen foglalkoztak velük, az 1948-ban elmenekült palesztinoknak és leszármazottaiknak, több millió embernek a visszatéréshez fűződő jogával.

A terv területi folytonosságot ígér a palesztinoknak, és ehhez többek közt föld alatti átjárót tervez a Gázai övezet és Ciszjordánia közé. Donald Trump elképzeléseinek előnye - szemben az eddigi békejavaslatokkal -, hogy valóságos térképet mutat be, miközben az eddigi tárgyalásokon általában ódzkodtak bármiféle konkrét térkép felvázolásától.

A Trump-terv ötven milliárd dollárt, egymillió új palesztin álláslehetőséget is kilátásba helyezett a palesztin állam felállításához, ami különösen nagylelkű segítséget jelent az eddigi békejavaslatokhoz képest az izraeli szakértők szerint.

A jelenlegi terv erőssége több arab állam támogatása, és hogy már az azt bejelentő rendezvényen megjelent az Ománi Szultánság nagykövete. Ugyanakkor legnagyobb gyengéje, hogy a palesztinok számára elfogadhatatlan. Egyértelműen elutasítják, és mivel Washingtont Izrael javára való részrehajlással vádolják, részt sem vettek kialakításában.

A leendő palesztin állam fővárosa Abu Dis peremváros lesz

Abu Dis jeruzsálemi peremváros lesz a leendő palesztin állam fővárosa - jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett béketerv Fehér Ház-i előterjesztése után újságíróknak.

Az izraeli kormányfő megismételte, hogy a tervezet „jó Izraelnak és jó a békének”. Úgy vélekedett, hogy a korábbi béketervek azért vallottak kudarcot, mert megpróbáltak nyomást gyakorolni Izraelra a ciszjordániai kivonulás érdekében.

Netanjahu kifejtette: ő javasolta Donald Trumpnak, hogy a leendő palesztin állam fővárosa a Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis legyen, s az amerikai elnök beleegyezett ebbe. Hangsúlyozta azt is, hogy a békefolyamat végén Izrael csak „feltételekhez kötött, korlátozott szuverenitást” ajánl a palesztinoknak.

A kormányfő azt is közölte, hogy várhatóan már a hét végén, vasárnap az izraeli kormány ülése elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

London szerint megfontolásra érdemes komoly javaslatról van szó

London szerint komoly és megfontolásra érdemes az amerikai elnök által kedden bejelentett izraeli-palesztin béketerv.

Dominic Raab brit külügyminiszter kedd esti közleményében úgy fogalmaz: a brit kormány üdvözli Donald Trump bejelentését az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélést célzó tervről.

Raab szerint "egyértelműen komoly tervről" van szó, amely tükrözi a kidolgozására fordított jelentős időt és erőfeszítést.

Egy olyan békemegállapodás, amely elvezet az izraeliek és a palesztinok békés együttéléséhez, az egész térség számára új lehetőségeket szabadíthat fel, és fényesebb jövőt teremthet a két érintett fél számára - áll a brit külügyminisztérium nyilatkozatában.

Dominic Raab szerint ugyanakkor csak Izrael és a palesztin területek vezetői dönthetnek arról, hogy a javaslat megfelel-e az általuk képviselt emberek igényeinek és célkitűzéseinek.

A brit kormány arra biztatja az érintett vezetőket, hogy ténylegesen és méltányos módon tanulmányozzák ezeket a terveket, és fontolják meg, hogy a javaslatok jelenthetik-e az első lépést a tárgyalóasztalhoz visszavezető úton - hangsúlyozza közleményében a brit külügyminiszter.

A Downing Street tájékoztatása szerint kedden Boris Johnson brit miniszterelnök is beszélt Trumppal telefonon az amerikai békejavaslatokról. A londoni kormányfői hivatal szűkszavú közleménye szerint a terv "pozitív előrelépésnek" bizonyulhat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom