Külföld

A terjedő antiszemitizmus ellen szólalt fel Európa

Orbán Viktor miniszterelnök gyertyát helyezett el a birkenaui áldozatok emlékművének magyar nyelvű táblájánál az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóján

A holokauszt áldozataira emlékeztek tegnap a lengyelországi Oświęcimben, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján. A Zsidó Világkongresszus elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a holokauszt megvalósításában egyetlen európai állam sem akadályozta a nácikat.

A terjedő antiszemitizmus ellen szólalt fel Európa
Orbán Viktor és Lévai Anikó Lech Kaczynski krakkói sírját is meglátogatta
Fotó: AFP/Sputnik/Alexey Vitvitsky

Izrael népe emlékezetben tartja, hogy a lengyel nemzet a második világháború áldozata – hangsúlyozta Reuven Rivlin izraeli elnök hétfőn a lengyelországi Oświęcimben, azaz németül Auschwitzban, ahol az egykori haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján rendezendő megemlékezés előtt Andrzej Duda lengyel államfővel tárgyalt. Rivlin az MTI szerint sajtótájékoztatón közös kötelességnek nevezte a világszerte terjedő antiszemitizmus, rasszizmus elleni harcot.
A lengyel államfő megköszönte Rivlin jelenlétét az auschwitzi megemlékezésen, amely – mint mondta – látható jele az embertelen bánásmóddal, a faji gyűlölettel, az antiszemitizmussal szembeni ellenállásnak. Kiemelte a mintegy kétszáz túlélő részvételét, amely szerinte az igazság melletti és a megsemmisítés borzalmairól valló tanúságtételt, nagy figyelmeztetést jelent a világ számára.

Andrzej Duda a megemlékezés előtt az ukrán elnökkel is egyeztetett a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Volodomir Zelenszkij közölte, a lengyelek elsőkként tapasztalták meg a totalitárius rendszerek bűnszövetségének következményeit, az ország (1939-es német és szovjet) megtámadása lehetővé tette a náciknak, hogy elkövessék a holokausztot. „Európának és a világnak ma nem szabad hallgatnia úgy, ahogy ez 1939-ben történt” – hangsúlyozta.
A volt auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs és megsemmisítő tábor kapuja előtt tartott megemlékezésen több mint hatvan ország magas rangú küldöttsége vett részt. Az eseményen holokauszt-túlélők mondtak beszédet, Batsheva Dagan lengyelországi születésű izraeli költönő elmondta, fiatal lányként került Auschwitzba, ahol magyar ruhákat is a kezében tartott, amikor a meggyilkoltak holmiját kellett szétválogatnia.

Felszólalásában Andrzej Duda kiemelte, az áldozatok megbecstelenítését jelenti a holokauszttagadás, illetve Auschwitz kihasználása akármilyen más célra, mint az emlékezetápolás. „Lerójuk tiszteletünket az Auschwitzban és más helyeken meggyilkolt hatmillió zsidó előtt” – hangsúlyozta.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke az eseményen leszögezte, a holokausztot Németország teremtette meg, de megvalósításában egyetlen európai állam sem akadályozta a nácikat. „Túl sok ember túl sok országban okozta
Auschwitzot” – jelentette ki. Lauder figyelmeztetett a ma feléledő antiszemitizmus veszélyére.

A megemlékezésen részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki gyertyát helyezett el a birkenaui áldozatok emlékművének magyar nyelvű táblája előtt. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-vel közölte, az esemény előtt a kormányfő feleségével, Lévai Anikóval Krakkóban megkoszorúzta a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége, Maria síremlékét.

Emmanuel Macron francia elnök Párizsban kiemelte: semmiben nem szabad engedni az antiszemitizmus tűrhetetlen növekedésének.