Külföld

Menedékkérő gyilkolhatott Finnországban

Nem képesek több migráns befogadására a görög szigetek, amelyek lakosai attól tartanaka Tagesspiegel szerint, hogy megismétlődik a 2015-ös, túlzsúfoltság miatti válsághelyzet

Kezd ismét egyre súlyosabbá válni a migrációs helyzet a Földközi-tengeren, ahol naponta százakat mentenek meg civil hajók. A helyiek­ szerint a görög szigetek nem képesek több ember befogadására. A múlt héten Finnországban feltehetően egy elutasított menedékkérő gyilkolt meg egy nőt.

Menedékkérő gyilkolhatott Finnországban
Az egyik legismertebb NGO-hajó, az Alan Kurdi is sok migráns átszállításáért felel
Fotó: AFP/Fabian Heinz

Volt barátnőjét ölte meg valószínűleg egy bevándorló férfi a múlt hét elején, a finnországi Hämeenlinna településen – jelentette a helyi sajtó. A finn MTV kereskedelmi hírtelevízió úgy tudja, a férfi a hétfőről keddre virradóra ölte meg a nőt, majd öngyilkosságot követett el. Mint közölték, az elkövető menedékkérelmet nyújtott be Finnországban, amelyet elutasítottak. A helyi rendőrség az ügy kapcsán egyelőre csak a gyilkosság tényét erősítette meg, bővebb tájékoztatást mára ígértek. A Földközi-tengeren a hét végén is zajlott a migránsok mentése, az Alan Kurdi civil hajó szombaton két különböző műveletben hetvennyolc migránst vett a fedélzetére a Sea-Eye segélyszervezet közlése szerint, míg az Orvosok Határok Nélkül nem kormányzati szervezet arról adott hírt, hogy szintén szombaton újabb migránsokat mentett az Ocean Viking mentőhajó Líbia partjai közelében, így a mentőhajón jelenleg 151 illegális bevándorló tartózkodik.

A Le Figaro a napokban arról írt, hogy a tömeges migráció valójában nem segíti elő a gazdaság fellendülését. A francia napilap cikké­ben egy parlamenti jelentésre hivatkozott, amelyet Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) jelentetett meg, és amely szerint a közelmúltban érkezett emberek többségének alacsony képzettségi szintje miatt a tömeges migráció nem tett jót a francia gazdaságnak. A dokumentumban az áll, hogy a Franciaországban élő migránsok 43 százalékának nincs semmiféle végzettsége, és a bevándorlók nagy részét nem tudják alkalmazni a franciaországi vállalatok.

A jelentés készítői szerint a francia államnak törekednie kell a bevándorlók képzésére, főként a nők körében, akik közül sokan egyáltalán nem dolgoznak. Emellett összpontosítania kell arra, hogy az országot vonzóbbá tegye kisvállalkozások számára. Tavaly egyébként rekordszámú, 140 ezer menedékkérelmet adtak be Franciaországban. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy korábbi jelentése szerint a tömeges migráció kezelése körülbelül tízmilliárd euróba kerül a francia államnak.

A migránsok tömeges beáramlása elleni tüntetések után készített riportot a görög szigetek lakosaival Tagesspiegel. A német lapnak helyiek elmondták, nincs bajuk a migránsokkal, egyszerű tény csupán, hogy nem képesek még több ember befogadására. Egy leszboszi szállodai dolgozó azt mondta, attól tartanak, ismét olyan súlyossá válik a helyzet, mint 2015-ben a migrációs válság tetőzésekor. Számosz, Leszbosz, Híosz és Lérosz szigeten összesen 210 ezer ember él a cikk szerint, és jelenleg több mint 42 ezer bevándorló tartózkodik a szigeteken. Giorgos Stantzos számoszi polgármester a kialakult helyzetet elviselhetetlen nevezte, emellett hozzátette: „nekünk is vannak emberi jogaink”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom