Külföld

Hetvenöt éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor

Növekvő antiszemitizmus

Orbán Viktor is részt vesz azon a mai megemlékezés-sorozaton, amellyel az Auschwitz szovjet csapatok általi felszabadításának 75. évfordulójára emlékeznek az egykori haláltáborban.

Hetvenöt éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor

Az évforduló apropóján számos szervezet megnyilvánult: Európa katolikus püspökei Varsóban kiadott közleményükben ítélték el az antiszemitizmust és az igazság manipulálását politikai célból (ez elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnök szovjet propagandájának szólhatott), az ENSZ-főtitkár pedig levélben taglalta a zsidógyűlölet globális terjedése miatti aggodalmainak. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke ugyanakkor egy lapinterjúban azt mondta, egyre többen fontolgatják a kivándorlást a németországi zsidó közösségben; külön kiemelte az AfD radikális jobboldali párttal kapcsolatos félelmeit és azon követelését, hogy a demokratikus pártok határolódjanak el tőle. Josef Schuster egy másik nyilatkozatában Németország Izrael iránti történelmi kötelezettségét taglalta. Mark Rutte holland miniszterelnök pedig vasárnap bocsánatot kért a zsidóktól a második világháború alatti hollandiai üldöztetésért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom