Külföld

Hazánkat Áder János képviseli a jeruzsálemi megemlékezésen

Hetvenöt éve szabadították fel az auschwitz-birkenaui haláltábort

Áder János köztársasági elnök is részt vesz azon a Holokauszt Világfórumon ma, amellyel Jeruzsálemben emlékeznek az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor hetvenöt évvel ezelőtti felszabadulására.

Az eseményen az izraeli elnök és kormányfő mellett felszólal Vlagyimir Putyin orosz, Frank-Walter Steinmeier német, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Károly brit trónörökös és Mike Pence amerikai alelnök. A megemlékezés után a program szerint Áder János magyar származású holokauszttúlélőkkel találkozik.

Macron érkezett egyébként elsőként a vezetők közül, gépe kedd este landolt a jeruzsálemi Ben Gurion repülőtéren, ahol Jiszráel Kac külügyminiszter köszöntötte.

A nemzetközi konferencia címe egyébként Emlékezés a holokausztra, harc az antiszemitizmus ellen, a kezdeményezője pedig nem más, mint a Nemzetközi Holokauszt Fórumot és több más zsidó intézményt vezető Móse Kantor.

A mintegy háromórásra tervezett találkozót a Jad Vasem holo-kauszt-emlékmúzeummal együttműködésben és Reuven Rivlin izraeli államelnök támogatásával szervezték. A lengyelek, észtek és lettek bojkottálják az eseményt, mert ők nem szólalhatnak fel, és többször jelezték, attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólalását napi politikai célokra használja majd fel.

Putyin emellett a jeruzsálemi Sacher parkban felavatja a leningrádi ostrom emlékművét is, tárgyal Benjamin Netanjahu kormányfővel és Rivlin elnökkel is. Auschwitzban is zajlanak megemlékezések az évforduló kapcsán, itt Orbán Viktor miniszterelnök képviseli hazánkat a programsorozaton az izraeli államfő mellett Andrzej Duda lengyel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Frank-Walter Steinmeier német államelnök, a belga király és királyné társaságában.

Kapcsolódó írásaink