Külföld

Le kell győzni az antiszemitizmust

„Emlékezni és nem felejteni” – hangzott el Jeruzsálemben Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulóján

„Túl későn nyíltak meg a pokol kapui” – mondta az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu azon a nagyszabású jeruzsálemi nemzetközi fórumon, amellyel az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg a Jad Vasem  múzeumban.

Le kell győzni az antiszemitizmust
A Világfórum résztvevői
Fotó: AFP

Netanjahu kijelentette, hogy nem lesz többé holokauszt, hiszen „ma már van földünk, hangunk, pajzsunk”. A kormányfő emellett a „föld legantiszemitább országa”, Irán ellen szólalt fel. Reuven Rivlin izraeli elnök rosszindulatú betegségnek nevezte az antiszemitizmust, hozzátéve: „emlékezni és nem felejteni”.

Rivlin köszönetet mondott a részt vevő magasrangú külföldi politikusoknak a jelenlétükért és a zsidó közösségek védelméért, de hozzátette: „Izrael nem áldozat, megvédi magát”. Az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, Móse Kantor pedig a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen.

Felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki a megölt zsidók tragédiájára és a koncentrációs táborokat felszabadító szovjet hadseregre való megemlékezést emelte ki, felhasználva az alkalmat arra, hogy a kommunista rezsimnek a világháború kirobbantásában játszott szerepét ezzel relativizálja.

Az emlékezés kötelezettségét hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök, aki a valaha volt legszörnyűbb gonoszságnak nevezte a holo­kausztot és szintén bírálta Iránt. Emmanuel Macron francia elnök figyelmeztetett az antiszemitizmus újjászületésére, Frank Walter Steinmeier német elnök szintén erről beszélt, kiemelve, hogy ismét terjed a gyűlölet. Az eseményen hazánkat Áder János köztársasági elnök képviselte.

Az EU vezetése részéről Ursula von der Leyen EB-elnök, David Sassoli EP-elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vett részt a fórumon, nyilatkozatukban az európai történelem „legirtózatosabb bűncselekményének” nevezték a holokausztot, s az antiszemitizmus mai térhódítására is figyelmeztettek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom