Külföld

Világos üzenetet küldhetnek Rómának az állampolgárok

Nagy reményeket fűz a vasárnapi választásokhoz a Liga. Paolo Borchia, a párt európai parlamenti képviselője a baloldal gyengülésének okairól és az Európai Néppárt hibás stratégiájáról is beszélt lapunknak.

Világos üzenetet küldhetnek Rómának az állampolgárok
Paolo Borchia szerint Orbán Viktor nagyon népszerű Olaszországban
Fotó: Európai Parlament

– A balközép koalíció magasan megnyerte a 2014-es tartományi választást, Emilia-Romagna tartomány pedig egyébként is hagyományosan vörösnek számít. Most azonban a felmérések szoros eredményt vetítenek elő, a két jelölt fej-fej mellett van. Mivel magyarázható ez a változás?

– Az elmúlt években, főleg a globalizáció miatt a munkásosztály elvesztette eredeti jelentését. De amellett sem mehetünk el, hogy a hagyományos baloldali szavazók választói magatartása is megváltozott. Különösen igaz ez Emilia-Romagna tartományra, ahol az Olasz Kommunista Párt, a PCI volt történelmileg a munkásosztály fő képviselője. Miután azonban a választók felismerték, hogy a hagyományos baloldali mozgalmak sokkal szívesebben védik a nagyvállalatok érdekeit, elkezdték elveszteni a biztonságérzetüket. Ehhez hozzájárult a kontrollálatlan tömeges bevándorlás is, valamint a versenyképesség elvesztése. Egyszer egy vörös szakszervezet egyik tagja azt mondta nekem: „Betörtek az otthonomba, mit tegyek? A baloldal sosem beszél ezekről a problémákról.”

– A baloldali, liberális aktivisták, köztük az úgynevezett „heringek” tömegtüntetéseket szervezenek a Liga ellen. Hogyan befolyásolják ezek a megmozdulások a párt népszerűségét?

– A hering mozgalom kevésbé spontán, mint azt a közvélemény gondolja. A baloldal mély válságban van, nincsenek új ötleteik, a vezetésük gyenge, ki kellett találniuk valamit. Tulajdonképpen nincs üzenetük, csak arról beszélnek, hogy szembeszállnak a gyűlölködőkkel. De elfelejtik figyelembe venni, hogy az előző kampányok legdurvább erőszakos incidensei a baloldali aktivistákhoz köthetőek. Ha létezik fasisztaveszély Olaszországban, akkor az a baloldal egyre fokozódó erőszakossága.

– Milyenek a Liga és szövetségesei esélyei a vasárnapi választásokon? Megingathatja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) kormányát, ha jobboldali győzelmek születnek?

– A jelenlegi kormánykoalíció nagyon törékeny. Az M5S és a PD nagyon különböző álláspontokat képvisel és a felmérések alapján a népszerűségük is apad. A hatalom elvesztésétől való félelem tartja őket össze: tovább akarják folytatni ezt a kísérletet annak reményében, hogy meg tudják változtatni a választási törvényt és így a lehető legkevesebb helyet veszítsék el a parlamentben. Ők akarnak hatalmon lenni a 2022-es elnökválasztáskor is. Ennek fényé­ben szerintem a két tartományi választás lehetőséget ad arra, hogy az ország világos üzenetet küldjön a kormánynak. Optimista vagyok Calabriát illetően, Emilia-Romagna esetében pedig tisztában vagyok vele, hogy nagyon más helyzetben van, mindig baloldali vezetése volt. De ezekben a napokban Emilia-Romagna tartományban kampányolok és egyértelmű, hogy az embereknek elegük van, valami újat akarnak. A jelöltünk, Lucia Borgonzoni megválasztása a legjobb módja annak, hogy erős jelzést küldjenek egy olyan régiónak, ahol csak baloldali párt tagjaként kaphat valaki megbízásokat. Olyan mint egy maffia, az emberek pedig sokkal jobbat érdemelnek.

– Matteo Salvini és Orbán Viktor egyaránt beszédet mondanak egy római konferencián február elején. Az olasz jobbközép szövetség fontos partnerének tekinti a magyar kormányfőt?

– Persze! Orbán úr nagyon népszerű és megbecsülésnek örvend Olaszországban és nagyon izgalmas lenne a korábbinál szorosabb együttműködésbe kezdeni. Mielőtt tavaly májusban EP-képviselőnek választottak, kilenc év szakmai tapasztalatot szereztem Brüsszelben. Ezalatt tanúja voltam annak, hogy a Néppárt egyre hasonlóbbá válik a balközép csoportokhoz, elfelejti katolikus értékeit. Ezért nem is tartom a legjobb közösségnek a Fidesz számára. Bízom benne, hogy a pártom szorosabbra fűzheti majd az együttműködést Orbán úrral.

– A sikeresen együttműködő jobbközép koalíció tagjai három különböző pártcsaládhoz tartoznak. Meggyőzheti Orbán Viktor és Silvio Berlusconi az Európai Néppártot, hogy a balliberálisok helyett a tőle jobbra állók felé nyisson?

– Nem vagyok túl optimista a Néppártot illetően. Túl sok köztük a régi, rugalmatlan politikus, akik nem látják, hogy Európában gyorsan változnak a dolgok. Vannak új pártok, amelyek fejleszteni akarják Európát, tiszteletben tartva a szubszidiaritás elvét. Semmi újat nem találtak ezzel fel, minden benne van az uniós szerződésekben. A Néppártban félnek és azt gondolják, biztonságosabb együttműködni a balliberálisokkal, nem értik azonban, hogy ezzel elvesztik a választók bizalmát. A politikai karantén nagyon ostoba találmány és a Néppártnak árt a legtöbbet. Remélem, hogy a bölcsebb néppárti erők felismerik ezt, mielőtt túl késő.

Kapcsolódó írásaink

Sorsdöntő választások

ĀA baloldali olasz kormány belebukhat, ha vasárnap a Matteo Salvini vezette jobbközép koalíció elnyeri tőlük Emilia-Romagna és Calabria tartományt