Külföld

Erdogan több segítséget vár

Brüsszel nem teljesíti a migrációs megállapodásban vállalt kötelezettségét a török elnök szerint, Merkel méltatta Ankarát a menekültek támogatásáért

A szíriai menekültek ügyében Törökország több és gyorsabb segítséget vár az Európai Uniótól – hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan pénteken Isztambulban, miután a migrációról, valamint Líbiáról is tárgyalt Angela Merkellel.

A líbiai békét sürgette Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban, a Török-Német Egyetem új campusának avatóján, ahol Angela Merkel német kancellár is felszólalt. Erdogan szerint ha Líbiában nem teremtődik meg minél hamarabb a nyugalom, az ottani káosz az egész földközi-tengeri térségre hatással lesz. Kiemelte: fel kell gyorsítani a megoldási folyamatot, hogy ne kapjanak új erőre a terrorszervezetek. Szavai szerint a török kormány együttműködik Németországgal a líbiai válság megszüntetése érdekében.

Merkel felszólalásában köszönetét és elismerését fejezte ki Törökországnak, amiért szíriai menekültek millióinak nyújt segítséget. Méltatta Ankarát azért is, mert szerinte az Európai Unió és Németország támogatásával a szíriaiak számára megvalósított képzései hozzájárulnak ahhoz, hogy amikor a menekültek hazatérnek, újjá tudják építeni otthonukat. Szavai szerint Berlin a jövőben is eltökélt marad ezen együttműködés folytatásában.

A német kancellár és a török elnök az avatóünnepséget követően személyesen is tárgyalt a líbiai, valamint a szíriai helyzetről, továbbá a menekültválságról és a kétoldalú kapcsolatokról. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Erdogan a Tagesspiegel című lap szerint közölte, több és gyorsabb segítséget vár az EU-tól a Törökországban lévő szíriai menekültek ügyében. A 2016-ban kötött EU-török migrációs megállapodásban Brüsszel által ígért összesen hatmilliárd eurónak az elnök szerint még az első hárommilliárd eurós részlete sem jutott el a nemzetközi civil szervezetekhez. Erdogan emlékeztetett, országa már több mint negyvenmilliárd dollárt költött a területén élő menekültekre.

Merkel szerint az unió a megállapodásban szereplő összegen felül is támogatni fogja Törökországot migrációügyben, az EU és Berlin emellett segíteni tud az Erdogan által ígért észak-szíriai, fűthető menekülttáborok építésében. Ígéretet tett, hogy szerepet vállalnak a török parti őrség erősítésében is.

Erdogan beszélt arról is, hogy országa továbbra is katonai segítséget fog nyújtani a nemzetközileg elismert líbiai egységkormánynak. Szavai szerint a török hadsereg képzésekkel segíti a helyi erőket.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a héten egyébként úgy határozott, hogy nem toloncolható ki az a menekült, aki arra hivatkozik, hogy a klímaváltozás okozta hatások veszélyeztetik az élethez való jogát, tehát jár neki a menedékjog. Az Alapjogokért Központ a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, az ENSZ szerint a kérelmezőnek azt sem kell bizonyítania, hogy származási országába való visszatérése esetén őt közvetlen veszély fenyegetné, bár ez alapkövetelménynek számít a menekültjogban.

A Földközi-tengeren embereket mentő Ocean Viking civil mentőhajó egyébként csütörtök éjszaka 92 migránst vett a fedélzetére Líbia partjainál egy túlzsúfolt csónakból a Die Zeit című német lap szerint.

Migrációkutató: A dzsihád a világot fenyegeti
 

Az Iszlám Állam (ISIS) új kalifájáról írt a Migrációkutató Intézet friss elemzésében. Amír Mohammad asz-Szalbi, türkmén származású saria-ideológus, az egykori al-Baghdadi jobbkezeként lépett örökébe. A Migrációkutató leszögezi: elődje halála nem mért végső csapást a terrorszervezetre, és kérdés, asz-Szalbi mennyire tudja majd kézben tartani az ISIS-t, sok múlik a törzsfőkön; mindazonáltal a Szíriában még mindig erős szervezet nem egyszemélyes projekt, a dzsihád pedig az egész világot továbbra is fenyegeti. Eközben merénylet előkészítése miatt öt év börtönre ítéltek egy németországi dzsihadistát, Magomed-Ali C. egy bevásárlóközpontban akart robbantani.
(ZV)

Elutasítja hazánk a betelepítési kvótát
 

Az illegális bevándorlás és a betelepítési kvóta is téma volt az uniós belügyminiszterek zágrábi informális ülésén pénteken. A magyar delegációt Kontrát Károly parlamenti államtitkár vezette. Belügyminisztérium közleményében azt írta, Magyarország célja továbbra is a magyar határ, ezzel Európa schengeni határának védelme az illegális migrációtól. A közlemény hozzátette: hazánk továbbra is elutasítja a betelepítési kvóta minden formáját. Horst Seehofer német belügyminiszter arról beszélt, hogy a menekültügy körüli kérdések megoldása ugyanolyan fontos, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem. és szorgalmazta egy nem kötelező befogadási rendszer kidolgozását.
(HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom