Külföld

Athén nyárig bezárná a menekülttáborokat

A görög szigeteken lakók tiltakozásának hatására az athéni kormány úgy döntött, hogy bezárja a Leszbosz szigetén található móriai regisztrációs központot, valamint további négy tábort Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén.

Athén nyárig bezárná a menekülttáborokat
Menekülttábor Leszbosz szigetén
Fotó: AFP/ARIS MESSINIS

„2020 nyaráig bezárjuk ezeket a táborokat” - mondta el Notisz Mitarakisz bevándorlási miniszter csütörtökön az ERT állami tévécsatornának.

A táborokat kitoloncolási központok váltanák fel, amelyek zárt létesítményekként üzemelnének. A menedékjogi eljárást felgyorsítják - ígérte a tárcavezető. Azokat, akik menedékkérelmét elutasítják, a 2016-os uniós-török menekültügyi egyezmény értelmében visszaküldik Törökországba.

„Megvárjuk, mi valósul meg ebből” - mondta ugyanakkor a számoszi Vati polgármestere, Jorgosz Stancosz.

Az athéni kormány már 2019 őszén is bejelentette a táborok bezárását, de eddig semmi sem történt - emlékeztetett a városvezető.

Az égei-tengeri görög szigetek regisztrációs központjaiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és nap mint nap újabb migránsok érkeznek Törökországból.

Szerdán több ezer szigetlakó vonult utcára a helyzet ellen tiltakozva. Azt követelték a kormánytól, hogy a regisztrációt követően szállítsák át a migránsokat a görög szárazföldre, és osszák szét őket az Európai Unió tagállamai között. Aznap a hivatalok és az üzletek is zárva maradtak.

Kapcsolódó írásaink