Külföld

Dühösek a görög lakosok

Ezrek tüntettek a migránsok miatt Leszbosz, Híosz és Számosz szigetén

Megelégelték a görög szigeteken kialakult migrációs helyzetet a helyi lakosok és hatóságok. A túlzsúfolt menekülttáborok ellen tiltakozva tegnap Leszbosz, Híosz és Számosz szigetén általános sztrájkot hirdettek a regionális hatóságok, az önkormányzatok, valamint a legtöbb üzlet is zárva maradt.

Dühösek a görög lakosok
Tengernyien érzik úgy, elég volt a görög szigeteken kialakult migrációs helyzetből
Fotó: AFP/Aris Messinis

A polgármesterek és szakmai képviseleti szervek a szigetek azonnali tehermentesítését követelték. Helyi politikusok és kereskedelmi szervezetek szerint az athéni kormánynak gondoskodnia kellene róla, hogy a Törökországból érkező migránsokat a regisztrációt követően átszállítsák a szárazföldre.

A három szigeten több ezren vonultak utcára tüntetni a katasztrofális helyzet miatt. A BBC szerint többen „Követeljük vissza szigeteinket!” feliratú transzparenseket tartottak magasba, illetve nagyobb uniós szolidaritást követeltek. Az észak-égei régiót vezető Kosztasz Mucurisz az ERT Open görög műsorszolgáltatónak azt mondta, „szigeteink nem lehetnek többé szenvedő emberek és elveszett lelkek táborai”.

Az égei-tengeri görög szigetek táboraiban jelenleg körülbelül 42 ezren tartózkodnak, és naponta érkeznek migránsok Törökországból.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom