Külföld

Salvini megnyerte az első fordulót migránsügyben

A volt olasz belügyminiszter, Matteo Salvini saját maga szorgalmazza, hogy a parlament fossza meg mentelmi jogától, és állítsa bíróság elé egy migránsügyben, a jobbközép vezetőjével szembeni jogi eljárás azonban hosszúnak ígérkezik a keddi olasz sajtó szerint, amely azt is kétségbe vonja, hogy Salvinit egyáltalán elítélhetik.

Salvini megnyerte az első fordulót migránsügyben
Lapkommentárok szerint Matteo Salvini megnyerte az első fordulót az olasz politikát felkavaró újabb „migránsügyben”
Fotó: Gabriele Maricchiolo / NurPhot

Lapkommentárok szerint Matteo Salvini megnyerte az első fordulót az olasz politikát felkavaró újabb „migránsügyben”. Elérte, hogy a vasárnapi tartományi választások kampányfinisében ismét majdnem kizárólag róla hallani: arról, miként akadályozta meg belügyminiszterként az illegális bevándorlást, az olaszországi határok védelmével.

A Liga és a jobbközép vezetője képviselte migrációs döntésekről a felsőház fog véleményt mondani a február 17-ig megtartandó szavazással. A szenátusnak kell döntenie arról, hogy megfosztja-e vagy sem Matteo Salvini szenátort mentelmi jogától, amely nélkül bíróság elé állítható.

A szenátusi szavazás kimenetele kezdetben egyértelműnek tűnt, a helyzet azonban váratlan fordulatot vett a felsőház mentelmi bizottságának hétfő esti ülésén. A Salvini-ellenes kormánypártok - a Liga volt szövetségese, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), továbbá a Demokrata Párt (PD) és más kisebb baloldali pártok - távolmaradtak a bizottsági ülésről, a Liga viszont Salvini mentelmi jogának megvonását támogatta. A parlamenti szabályozás szerint így a bizottság végül Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását javasolja a felsőháznak.

A felsőházi szavazáson tehát az az abszurd helyzet alakulhat ki, hogy a Liga szorgalmazza Salvini bíróság elé állítását, miközben nem tudni, hogy a kormánytöbbség ezek után milyen állásfoglalást kíván majd képviselni.

„Állítsanak bíróság elé, akkor sem engedem be Olaszországba azt, akinek nincsen joga ehhez!” - hangoztatta Matteo Salvini. A Liga vezére „az igazságszolgáltatást saját politikai céljaira használja fel” - reagált Nicola Zingaretti, a PD főtitkára.

Salvini megkavarta a kártyákat, stratégiát váltott, védekezés helyezett támadásba csapott át, „maga tette a bilincset saját kezére” - írták az olasz lapok.

Az Il Foglio úgy vélte, Salvini „politikai áldozatként való szerepjátszása” jelenleg a január 26-án Emilia Romagnában és Calabriában esedékes tartományi választásokat szolgálja. Az IlSole24Ore című gazdasági napilap szerint Matteo Salvininak az a taktikája, hogy a migrációt, Olaszország és az Európai Unió migrációs politikájának szembeállítását, valamint saját „üldöztetését” helyezte a középpontba, sikeresnek bizonyulhat támogatottsága további növelésére. Az újság megjegyezte: Silvio Berlusconi volt kormányfő példája mutatja, hogy minél több bírósági ügye volt, annál nagyobb népszerűség övezte.

A Corriere della Sera kiemelte, hogy ha a szenátus februárban meg is vonja Matteo Salvini mentelmi jogát, az eljárás visszakerül a kormány volt tagjait érintő ügyekben illetékes miniszteri bíróság elé, innen pedig a szicíliai Catania ügyészségére, amely már tavaly sem támogatta a volt belügyminiszter elleni vádemelést. A Corriere kétli, hogy Salvinit egyáltalán bíróság elé állítják. Természetesen mentelmi jog nélkül Matteo Salvinivel szemben más eljárás is indulhat.

A mostani migrációs ügyet eredetileg a szintén szicíliai Siracusa ügyészsége indította el az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója miatt.

A hajóval érkező 131 migráns tavaly nyáron öt napig nem kapott engedélyt a partraszállásra, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini korlátozta a hajón lévők személyi szabadságát, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat. Matteo Salvini ezzel kapcsolatban 30 oldalas feljegyzést nyújtott be, kiemelve, hogy a migránsok feltartóztatását a korábbi M5S-Liga kormánnyal és a miniszterelnök Giuseppe Contéval közösen rendelte el. „Őket is viszem magammal a bíróságra” - jelentette ki Matteo Salvini.

A sajtó szerint nehéz elképzelni, hogy ha - az olasz igazságszolgáltatás nagyon lassú tempójával - Matteo Salvinit végül bíróság elé is állítják, a tavaly nyáron még vele kormányzó Conte és az M5S-t irányító Luigi Di Maio „ebből kimaradhat”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom