Külföld

Objektív párbeszédet sürget hazánk a jogállamiságról

A jelentésben, amelyet még az idén elkészít az Európai Bizottság, az igazságszolgáltatás, valamint a média helyzetét is elemezni fogják az összes uniós tagállamban

Még idén elkészül az Európai Bizottság első jogállamisági jelentése az unió tagországairól. Hidvéghi Balázs szerint fontos, hogy Brüsszel objektíven álljon a kérdéshez.

Objektív párbeszédet sürget hazánk a jogállamiságról
Hidvéghi Balázs
Fotó: MH

A jogállamiság kérdése is téma volt tegnap az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igaz­ságügyi Bizottságának (LIBE) ülésén. Beszédében Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kijelentette, még az idén elkészül az első jogállamisági jelentés az Euró­pai Unió 27 országáról. Hozzátette, hogy a dokumentumban vizsgálni fogják az igazságszolgáltatás, a média helyzetét, valamint a korrupciós helyzetet, emellett továbbra is alkalmazni fogják a hetes cikkely szerinti eljárást is.

A vitán Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felszólalásában közölte: a jogállamiság a demokráciák és az Európai Unió sarokköve, és nagyon fontos az, hogy ne alkalmazzunk kettős mércét, hogy egyenlő feltételeket teremtsünk mindenki számára. Itt most nem politikai kampányokra van szükség – hangsúlyozta a politikus, úgy folytatva: a mi kritikánk a dolgok eddigi működésével kapcsolatban éppen az objektivitás hiányára mutat rá. Hidvéghi szerint eddig ideológiai okoknál fogva vezérelt gyakorlatról volt szó, ami nemcsak a jogállamisággal ellentétes, hanem az EU alapelveivel is. Frans Timmermans biztos korábbi tevékenysége is inkább partizánpolitizálásként aposztrofálható – szögezte le.

A képviselő ezek után felvetette Didier Reyndersnek, az uniós biztos mit fog tenni azért, hogy az objektivitás kulcsfontosságú része legyen a jogállamiságról való párbeszédnek. Elvárható lenne, hogy ne politikai kampányokon, hanem tényeken alapuljanak azok az információk, amelyekkel a jogállamiság kérdését tárgyalják – tette hozzá.

Közösségi oldalán Hidvéghi egyébként egy képet tett közzé az ülésről, melyen Donáth Anna momentumos EP-képviselő üres helye látható. Mint írta: „Ma nem volt napirenden Magyarország támadása a LIBE bizottságban. Nem is volt ott mindenki…”

Kapcsolódó írásaink