Külföld

Békében, biztonságban élnek a magyar zsidók

Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

Az antiszemitizmussal szemben a magyar kormány mindig is zéró toleranciát alkalmazott. Ma hazánkban békében és biztonságban él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, nagyobban, mint Európában bárhol – erről is beszélt Varga Judit igazságügyi miniszter az Auschwitz-Birkenau felszabadításának hetvenötödik évfordulója kapcsán rendezett krakkói szimpóziumon.

Békében, biztonságban élnek a magyar zsidók
Az oktatáson keresztül lehet a legjobban fellépni az antiszemitizmus ellen – véli Köves Slomó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány évi félmilliárdos támogatásával működő, az előítéletességet európai szinten monitorozó Tett és Védelem Liga és az Európai Zsidó Szövetség által szervezett, az egykori haláltáborok színhelyén megemlékezéssel, koszorúzással egybekötött rendezvényen a tárcavezető kitért arra is: büszkék lehetünk azokra, akik az emberek tudtak maradni az embertelenség idején. Ugyanakkor úgy fogalmazott, Auschwitzaz egyik legnagyobb magyar temető. „Ezért is célunk, hogy az ifjabb generációban tudatosítsuk, elfogadhatatlan a gyűlöletbeszéd és az előítéletesség” – hangsúlyozta, majd rámutatott: több sajnálatos nyugat-európai eset arra utal, vannak, akik nem tanultak a múltból. Felidézte, hazánkban például a büntető törvénykönyvbe iktatták a holokauszttagadást.

Az eseményen sok ország parlamentjének képviselője ott volt, hazánkból Simicskó István a KDNP, Mesterházy Attila és Harangozó Tamás az MSZP részéről, továbbá nemzetközi szakértők, diplomaták és egyházi vezetők. Köszöntőt mondott Antonio Tajani volt EP-elnök és Jan Jambon belga exbelügyminiszter is.

Köves Slomó rabbi, a Tett és Védelem Liga elnöke a vészkorszak kapcsán hangsúlyozta: ki kell mondani, soha többé! Kitért arra is, hogy az antiszemitizmus elleni harc kulcsterülete az oktatás. Ezért a liga egyes tagállamok oktatási rendszeréhez, illetve tankönyveihez is javaslatcsomagot készít, ahogy azt korábban Magyarországon is megtette.

Felszólalt, és a gyűlölet elleni fellépésre buzdított Keren Knoll, Mireille Knoll holo­kauszttúlélő unokája is. A nyolcvanöt éves idős asszonyt 2017-ben szúrták le és gyújtották fel párizsi otthonában, beszámolók szerint az egyik elkövető „Allahu akbart” kiáltott.

Kapcsolódó írásaink