Külföld

Horvátország nem szankcionálná Magyarországot a 7-es cikkely alapján

„A hetes cikkely szerinti eljárás lényege nem a szankciók kivetése azoknál az országoknál, ahol hiányosságok vannak” - tudatta Bruno Lopandic, a horvát elnökség szóvivője az Euronews kérdésére válaszolva. A portál arra volt kíváncsi, hogy mit tesz Horvátország a Magyarország és Lengyelország elleni, hetes cikkely szerinti eljárásban, a szóvivő pedig azt emelte ki, hogy Zágráb elsősorban a párbeszéd révén igyekszik megoldást találni.

Horvátország nem szankcionálná Magyarországot a 7-es cikkely alapján
Zágráb párbeszéddel oldaná meg a vitás kérdéseket
Fotó: MH

Az Európai Parlament a múlt héten határozatban szólította fel az unió horvát elnökségét arra, ne késlekedjen a hetes cikkely szerinti eljárás folytatásával Magyarország és Lengyelország esetében, amelynek végén a tagállamok dönthetnek az érintett országokkal szembeni szankciók elfogadásáról.

Zágráb fontosnak tartja a jogállamiság védelmét, amelyet az unió egyik alapvető értékének tart, de meggyőződése, hogy ez a leginkább párbeszéd révén érhető el - olvasható az Euronews-nak küldött horvát válaszban.

„A mi álláspontunk az, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás lényege nem a szankciók kivetése azoknál az országoknál, ahol hiányosságok vannak. Mi azt szeretnénk, ha ezek a hiányosságok megszűnnének és ha a tiszteleten és párbeszéden alapuló kölcsönösen elfogadható megoldásokat találnánk. Ez alapvető fontosságú lenne az európai egység megtartása érdekében” - írta Bruno Lopandic, a horvát elnökség szóvivője, aki arról is beszámolt, hogy még nem dőlt el, az eljárás milyen formában, milyen tartalommal folytatódik, ahogyan az sem, hogy milyen rendszerességgel követik majd egymást az események.

A hetes cikkely szerinti eljárást 2018 szeptemberében indította el az Európai Parlament Magyarország ellen. Eddig összesen két meghallgatás volt, amelyeken a magyar kormányt képviselő Varga Judit igazságügyi miniszter több ízben kijelentette: nincs rendszerszintű hiányosság magyar jogállamiságot vagy demokráciát érintő ügyekben.

Varga Judit is a tagállamok párbeszédeként képzeli el az folyamatot és a magyar kormánynak sem lenne ellenére, h a szankciók lekerülnének a napirendről. Ilyen szempontból a horvát álláspont a magyarral megegyezik.

Kapcsolódó írásaink

Továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

ĀVarga Mihály: Még háromszázezer embert be lehet vonni a munkaerőpiacra, ezért új lépéseket tervez a kormány a fiatalok és a nők foglalkoztatásának bővítése érdekében