Külföld

Kormányváltást jósol Olaszországban Salvini

A Liga vezetője szerint a baloldal elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat, a hatalom megtartásáért kirekesztő magatartást tanúsít

Bírálta a római kormányt a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini az Emilia Romagna tartományi választások előtti egyik utolsó kampányeseményen. A volt olasz belügyminiszter szerint sorsdöntő lehet a vasárnapi voksolás, mivel az eddig baloldali tartomány megszerzésével a jobboldal utat vághat magának az esetleges kormányváltáshoz.

Kormányváltást jósol Olaszországban Salvini
Salvini magabiztos: Emilia Romagna tartomány meghódítása sorsdöntő lehet
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Az olasz baloldal egyre jobban fél, mert elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter szerint. A jobboldali koalíciót vezető, ellenzéki Liga elnöke az észak-olaszországi Maranellóban szombaton tartott kampányeseményen kijelentette, kormányváltás jöhet a január 26-i tartományi választások után. Az MTI szerint emlékeztetett, hetven év óta először a jobbközépnek lehetősége van megszerezni a tartományt az eddig azt vezető baloldaltól, egyúttal minél nagyobb részvételre buzdította Emilia Romagna régió lakosságát a választásokon.

Salvini több ezer ember előtt elmondott beszédében hangsúlyozta, a január 26-i választás másnapján elküldi a „felmondólevelet” a Giuseppe Conte, Luigi Di Maio és Nicola Zingaretti hármas vezette római kormánynak. Salvini szerint, mivel a baloldal egyre jobban fél hatalma elvesztésétől, kirekesztő, támadó, gyűlöletkeltő magatartást tanúsít. Ma már nem a jobboldal a nép ellensége, mi állunk a nép mellett – hangoztatta. „Mi vagyunk a jövő, a Demokrata Párt (PD) a múltban maradt” – jelentette ki.

Mentelmi jogának esetleges megvonásáról szólva közölte: állítsák nyugodtan bíróság elé, de „jó nagy bírósági termet szerezzenek, mivel az egész olasz nép velem jön”. A felsőház mentelmi bizottsága hétfőn dönt Salvini mentelmi jogáról. Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén az olaszországi partokra érkezett migránsok leszállását, ezért ügyészségi eljárás indult ellene.

A Liga a tavaly október 27-én majdnem hatvan százalékkal megszerzett, addig szintén baloldali vezetésű Umbria után Emilia Romagna tartományt is el akarja hódítani a „vörösöktől”. A felmérések egy része a PD enyhe előnyét mutatják, de ha győznek is a demokraták, nem mindegy, mennyivel. Salvini Olaszország és Európa számára is sorsdöntőnek nevezte az emiliai választásokat, hangoztatva, hogy a választók most leválthatják a tavaly szeptemberben megalakult Conte-kormányt. Elemzők szerint a tartomány elvesztése megkérdőjelezheti a PD jövőjét, a szintén kormánypárti Öt Csillag Mozgalmat (M5S) pedig az eltűnés fenyegeti.

A Salvini és a jobboldal megállítására született Hering-mozgalom tegnap Bolognában tartott demonstrációt. A mozgalom a PD jelöltjét, a távozó tartományi elnök Stefano Bonaccinit támogatja. A kampány utolsó felvonása az emiliai Bibbianóban lesz csütörtökön, ahol Salvini és a Heringek egyszerre lesznek jelen.

Calabria tartomány szintén 26-ánválaszt elnököt. Itt teljes csendben zajlik a kampány, mivel biztosnak tűnik a jobboldal győzelme. Ezért számít még nagyobb tétnek Emilia Romagna megszerzése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom