Külföld

Harmincadik születésnapján verte át alaposan a román nemzeti liberális kormányfő az RMDSZ-t

Ajándék Ludovic Orbantól

Szombaton ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A párt elnöke az identitás megőrzésének kihívásairól és az erős közösség építéséről beszélt, Kelemen Hunor a szövetség sikereit méltatta, valamint köszönetet mondott Budapest támogatásáért.

Harmincadik születésnapján verte át alaposan a román nemzeti liberális kormányfő az RMDSZ-t
Markó Béla emléklapot kapott Kelemen Hunortól az évfordulóra
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Kiemelte, ma már jobb helyzetben van a romániai magyar közösség, mint 30 évvel ezelőtt – ezalatt egyébként négyszázezer magyar, a romániai magyar népesség negyede eltűnt, elveszett Marosvásárhely, s azóta is napi szinten próbálja bedarálni a magyar közösséget a mindenkori román kormány, jelenleg éppen a magyar oktatás szétverésével, miközben az 1945 után elvett, később visszaszolgáltatott magyar javak visszaállamosítása is folyik. Az eseményen Markó Béla RMDSZ-exelnök mellett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője is kifejtette gondolatait. Kelemen ugyancsak szombaton közölte: támogatják a nemzeti liberális (PNL-) kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Nemrég Ludovic Orban miniszterelnök beismerte: átverték az RMDSZ-t, amikor megígérték, nem vezetik be a kétfordulós polgármesterválasztást (ez katasztrofális következményekkel járna az RMDSZ számára), hiszen a szintén őket támogató USR-nek ennek az ellenkezőjét ígérték. Mindeközben két erdélyi magyar kispárt döntött az egyesülésről: az Erdélyi Magyar Néppártból és a Magyar Polgári Pártból megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom