Külföld

Bár a felek Berlinbe érkeztek tárgyalni a líbiai háborúról, Haftar erői megbénították országuk olajtermelését

Nehezen ellenőrizhető migráció

Megtartották vasárnap délután Berlinben a nemzetközi Líbia-konferenciát, amelyen a német szövetségi kormány és az ENSZ szervezésében tizenegy ország és számos nemzetközi szervezet képviselői tárgyaltak az észak-afrikai országban dúló polgárháborúból kivezető lehetséges utakról.

Bár a felek Berlinbe érkeztek tárgyalni a líbiai háborúról, Haftar erői megbénították országuk olajtermelését
Boris Johnson brit kormányfő és Angela Merkel a berlini találkozón
Fotó: AFP/DPA/Kay Nietfeld

A kancellári hivatalba vasárnap kora délután megérkezett delegációvezetőket a két főszervező, Angela Merkel kancellár és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár fogadta. Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány vezetője és legfőbb ellenfele, Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője is Berlinbe érkezett, elfogadva a szervezők meghívását. A német kormány és az ENSZ a líbiai megbékéléshez szükséges külső, nemzetközi feltételek megteremtésén dolgozik az úgynevezett berlini folyamat keretében. Heiko Maas német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban aláhúzta: minél tovább tart a konfliktus, annál kevésbé lehet ellenőrzés alá vonni a migrációs mozgásokat. Merkel este azt nyilatkozta: az érintett országok megállapodtak abban, hogy jobban kell ellenőrizni a fegyverembargó betartását. Recep Tayyip Erdogan török elnök a Politico című hírportálon szombaton megjelent cikkében felszólította az Európai Uniót, hogy támogassa Törökország líbiai lépéseit, a nemzetközileg elismert tripoli kormány megsegítésében. Időközben Halífa Haftar tábornok erői leállították a termelést Líbia majdnem összes kőolajmezőjén.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom