Külföld

A migráció miatt újabb történelmi csúcson Németország lakossága

A migráció miatt történelmi csúcson a német népesség. 

A migráció miatt újabb történelmi csúcson Németország lakossága
2010 és 2018 között 1,78 millió menedékkérő érkezett Németországba
Fotó: AFP/NurPhoto/Amel Emric

Európa legnagyobb nemzetében élők száma idén elérte a 83.2 milliót, de - ahogy ezt a Deutche Welles kiemelte - a tömeges migráció nélkül valójában népességcsökkenésről van szó. 

A tavalyi születések száma 770 ezer és 790 ezer közé emelkedett, míg a halálozások száma kicsivel többet, 930 ezerre nőtt. A statisztikák nyilvánvalóvá tették, hogy bevándorlás nélkül a német népesség igazából csökken. 

Az elmúlt években egyre nagyobb problémát jelent a születési rendellenesség, ennek ereményeképpen Németországnak van az egyik legöregebb népessége, annyira, hogy 1971 óta nem volt akkora a halálozási ráta, mint 2019-ben. 

Az előrejelzések szerint a népességnövekedés legalább 2024-ig folytatódik, de legkésőbb 2040-ben megfordul és Németország lakossága csökkenni kezd. Az elöregedés és a munkaképes korúak számának csökkenése mindezzel párhuzamosan halad előre, 30 év múlva tíz ember közül legalább egy 80 éven felüli lesz az országban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom