Külföld

Kézivezérelt rendszerváltás

Az adóhatóság elnökeként mindenkiről sokat tudó Misusztyin miniszterelnöksége biztosíthatja a nyugalmat Vlagyimir Putyinnak a jelcini rend átalakításához

Januári forradalomról és új államirányítási központról írnak az orosz lapok Vlagyimir Putyin tegnapelőtt bejelentett alkotmánymódosító javaslatai kapcsán. Közben az alsóház támogatta Mihail Misusztyin miniszterelnöki kinevezését, amit az elnök már rendeletbe is foglalt.

Kézivezérelt rendszerváltás
Támogatta tegnap az orosz alsóház Misusztyin miniszterelnöki kinevezését
Fotó: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

Megszavazta Mihail Misusztyin miniszterelnöki kinevezését csütörtökön az orosz parlament alsóháza, amit Vlagyimir Putyin elnök ezt követően rendeletben véglegesített. A jelöltet 383 képviselő támogatta, 41 pedig tartózkodott, nemmel senki sem szavazott. Misusztyin a szavazást megelőzően elmondott beszédében kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök szerdai üzenetét a szociális igazságosság hagyományos értékeken alapuló és az emberek felé forduló programjaként kell értelmezni. „Az első helyen áll a gyerekekről, a családról, a jólétről és a növekedésről, az életminőség javításáról való gondoskodás” – hangoztatta.

Az 54. életévét márciusban betöltő miniszterelnököt technokratának tartják. Kinevezésével kapcsolatban több orosz lap is rámutatott arra, hogy egyetlen hatalmi csoportosuláshoz sem tartozik, mindenkivel rendezett a viszonya. A közgazdaságtudományi doktorátussal rendelkező Mihail Misusztyin 2010 óta állt az adóhatóság élén.

Időközben Vlagyimir Putyin az újonnan megalakított alkotmányozó munkacsoporttal megtartott csütörtöki megbeszélésén, a Moszkvához közeli Novo Ogarjovóban kijelentette, hogy rögzíteni kell az orosz alaptörvényben a rendszeres nyugdíjindexálás (inflációhoz igazítás) kötelezettségét. Putyin szerint Oroszország alkotmányának az általa szerdán kezdeményezett módosítást követően szavatolnia kell azt is, hogy a minimálbér nem lehet alacsonyabb a megélhetési minimumnál. „Az alkotmánymódosítások értelme, hogy biztosítsák Oroszország jogállamként, szociális államként való továbbfejlődését, s hogy tovább növeljék országunk intézményeinek hatékonyságát” – hangoztatta.

Putyin szerdán terjesztett elő egy alkotmánymódosítási csomagot, amely a szociális elemek mellett elemzők szerint azt hivatott szavatolni, hogy hivatali idejének 2024-ben történő lejárta után az elnök valamilyen más tisztségben bebiztosíthassa magát a hatalomban.

A Kommerszant című napilap Januári forradalom című írásában egy elnöki hivatalhoz közel álló informátor közölte, hogy az államfő még nem döntötte el, hogy milyen székbe üljön át. A forrás a lehetőségek közül a ma súlytalan kormányzókból és a parlament vezetőiből álló államtanácsot, valamint a biztonság tanácsot említette meg. A névtelenül nyilatkozó illetékes szerint arra is számítani lehet, hogy 2024-re Putyin átveheti a kormánypárt, az Egységes Oroszország irányítását. Jevgenyij Mincsenko politológus arra mutatott rá, hogy az új rendszerben nem lesz olyan „szuperhatalommal” felruházott intézmény, mint amilyen a jelenlegiben az elnök.

Ugyanakkor a Vedomosztyi szerkesztőségi cikkében azt írta, hogy a javasolt változtatások megteremtik az államtanács államirányítási központként való működésének feltételeit. A reform eredményeként Oroszország nem lesz már többé a jelcini alkotmány által létrehozott szuper­elnöki köztársaság, de nem is válik teljes értékű parlamenti köztársasággá – értekelt a lap.

Tatyjana Sztanovaja elemző a Moszkvai Carnegie Központ portálján megjelent elemzésében úgy vélekedett, hogy a Putyin által tett kezdeményezések célja azoknak a mechanizmusoknak a létrehozása, amelyek lehetővé teszik potenciális nézeteltéréseinek rendezését a leendő elnökkel. A szakértő szerint a jelek arra engednek következtetni, hogy Putyin már kiválasztotta annak nevét, aki az elnöki poszton váltja majd őt.

Az RBK gazdasági napilap arra mutatott rá, hogy a miniszterelnöknek jelölt Misusztyinnak az adóhatóság vezetőjeként mindenkiről adatai vannak.

Kapcsolódó írásaink

Kormánycsere Oroszországban

ĀVlagyimir Putyin a parlamentet erősítő alkotmánymódosítási javaslatokat jelentett be, a lemondó Medvegyev helyett Mihail Misusztyint kérte fel miniszterelnöknek