Külföld

Hidegháborús titkok kerültek napvilágra a Reutersről

A Reuters beszámolója szerint a brit kormány az 1960-as és 70-es években a BBC közbeiktatásával titokban finanszírozta a Reuters hírügynökségnek a Közel-Keletet és Dél-Amerikát érintő tevékenységét, hogy a Szovjet-ellenes propaganda erősítésével befolyásolja a nemzetközi médiát a hidegháború idején - derült ki titkosítás alól most feloldott brit dokumentumokból.

Hidegháborús titkok kerültek napvilágra a Reutersről
A Reuters központja Londonban
Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS

A Nagy-Britannia Külügyminisztériuma által a titkosítás alól most feloldott dokumentumok alapján a napokban a BBC egy olyan tudósítást készített, amely komoly kétségeket fogalmazott meg a két brit média óriás, a BBC és a Reuters mindenkori politikai és szakmai hitelességével valamint függetlenségével összefüggésben. 

A titkos pénzügyi támogatás a brit külügyminisztérium szovjetellenes propagandaegysége, az Information Research Department (IRD) bevonásával zajlott. A kifizetések pedig a fedőszervezetként szolgáló BBC-n keresztül történtek meg - írja a múltbeli ügyről szintén beszámoló Reuters.

„Abban a helyzetben vagyunk, hogy megköthetünk egy olyan megállapodást, amely titkos kormányzati támogatást nyújt a Reuters számára a Közel-Kelettel és Dél-Amerikával összefüggő működéshez."  - áll az 1969-ben titkosnak jelölt  "A Reuters Őfelsége Kormánya általi támogatása"  (Funding of Reuters by HMG) című dokumentumban.

Az iratokból az nem derült ki, hogy a pénzért cserébe a kormány hogyan gyakorolt hatást a Reuters híreire, de arra mindenképpen rávilágít, hogy igenis benne volt a keze a hivatalosan független, magántulajdonú nemzetközi hírügynökség működési ügyeiben.

„A megállapodás egyáltalán nem az alapelveink szerint jött létre, és mi ezt ma biztosan nem kötnénk meg” - közölte a propaganda befolyásolási ügy kapcsán David Crundwell, a Reuters szóvivője, arra hivatkozva, hogy ezek az alapelvek a hírügynökség becsületességének, függetlenségének és szabadságának érdekében lettek megfogalmazva.

A hírügynökség beszámolója azt írja, hogy az 1960-as években a Reutersnek pénzre volt szüksége, hogy terjeszkedni tudjon a Közel-Keleten, a nyugati nagyhatalmak, mint Nagy-Britannia pedig hírek világgá kürtölésével szerette volna növelni a Szovjetunió elleni befolyását, így kapóra jött az egyezség.

A titkosítás hatálya alól most feloldott dokumentum szerint 1969-ig évi 245 ezer fonttal (mai árfolyamon kb. 90 millió forint) támogatta a brit kormány a Reuterst, 1969 és 1970 között viszont ez évi 100 ezer fontra (kb. 37 millió forint) csökkent.

Arra vonatkozóan, hogy a 80-as, 90-es években volt-e még a most nyilvánosságra kerülthöz hasonló titkosszolgálati befolyás, arról természetesen nincs hivatalos információ, mivel a vonatkozó időszakok minden titkosszolgálati anyaga titkosított adatnak minősül még. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom