Külföld

Pedofil-botrányok temethetik el végleg a francia liberális elitet

Letartóztatták kedden Christophe Ruggia francia filmrendezőt, akit Adele Haenel színésznő azzal vádol, hogy 12 és 15 éves kora között rendszeresen zaklatta szexuálisan.

Pedofil-botrányok temethetik el végleg a francia liberális elitet
Christophe Ruggia filmrendező
Fotó: Francois Guillot / AFP

A párizsi ügyészség felügyelettel rendelkező személy által 15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szexuális támadások és szexuális zaklatás ügyében indított eljárást. A Mediapart oknyomozó portál tett közzé novemberben egy hosszú a riportot, amelyben a kétszeres César-díjas 30 éves francia filmsztár azzal vádolta meg Christophe Ruggiát, hogy első filmje, a 2002-ben készült Ördögök forgatásán, majd utána éveken át szexuális zaklatta. A tényfeltáró riportban mintegy harminc ember szólalt meg a színésznő környezetéből, és erősítette meg a rendező és akkor még gyerekszínésznő közötti kapcsolat tényét.

A színésznő a riportban elmondta: annak ellenére nem kíván feljelentést tenni, hogy az ügy még nem évült el. Szerinte az igazságszolgáltatás nem hallgatja meg kellőképpen a szexuális zaklatás áldozatait, kevés ítélet születik a hasonló jellegű ügyekben. Mindenekelőtt a saját szakmájában szeretné a hallgatást megtörni, és felhívni kollégái figyelmét a felelősségükre. A feljelentés hiánya ellenére a párizsi ügyészség jelezte: a Mediapart portálon megjelent tényfeltáró írás alapján saját hatáskörben eljárást indít.

Az 55 éves Christophe Ruggia ügyvédjei útján "határozottan visszautasította azt, hogy zaklatta vagy bármilyen módon fogdosta volna az akkor még kiskorú színésznőt".

Adele Haenel az internetes újságnak azt mondta, hogy a 12 éves korában a film előkészítése során Christophe Ruggia a hatása alá vonta, majd éveken át "folyamatosan zaklatta, fogdosta, akarata ellenére csókolgatta", amikor a szombat délutánjait a szülei tudtával nála töltötte. A színésznő 15 évesen minden kapcsolatot megszakított a filmrendezővel, és csaknem tíz évig teljesen visszavonult.

Az interjú óriási visszhangot váltott ki a francia közéletben és elsősorban a filmes világban, ugyanis az elmúlt hetekben sorra buknak meg pedofil-botrányokban a francia liberális értelmiség nagyjai.

Január elején a párizsi ügyészség vizsgálatot indított a 83 éves író, Gabriel Matzneff ellen is, akit a Julliard könyvkiadó vezetője, Vanessa Springora csütörtökön megjelent életrajzi könyvében azzal vádolt meg, hogy 14 éves korában megerőszakolta.

Gabriel Matzneff pedofil-botrányba keveredett francia író
Gabriel Matzneff pedofil-botrányba keveredett francia író
Fotó: AFP/Julien Falsimagne / Leemag

A párizsi ügyészség 15 éven aluli kiskorú elleni erőszak miatt indított vizsgálatot a könyvben megjelent állítások nyomán, bár maga Springora nem tett feljelentést az ügyben. A 47 éves kiadóigazgató Le consentement (A közös megegyezés) című könyve megrázta a francia irodalmi életet.

"A Vanessa Springora által leírt tényeken túl a nyomozás az összes többi áldozatot is azonosítani akarja, akik hasonló szexuális támadás áldozatai lettek Franciaországban vagy a tengerentúlon" - jelentette ki Rémy Heitz párizsi ügyész.

Könyvében Springora arról számol be, hogy még alig töltötte be a 14. évét, amikor Gabriel Matzneff elcsábította, és ez a szexuális abúzus mély nyomot hagyott életén, depresszióssá tette.

"Tizennégy évesen nem kéne, hogy egy ötvenéves ember várja az embert az iskola után, szállodába vigye, ahol az ágyában találja magát a péniszével a szájában uzsonnaidőben" - írta könyvében.

Springora az első az elcsábított kamaszlányok közül, aki könyvében tanúskodik a francia liberális irodalmi szcéna ünnepelt és a rangos Renaudot-díjjal elismert írója, Gabriel Matzneff ellen.

Az író számos munkájában írt arról, hogy a 16 éven aluliakat kedveli, és szexturistaként Ázsiában is megfordult fiatal fiúkkal.

Springora könyvének megjelenéséhez a francia kulturális miniszter, Franck Riester írt Twitter-üzenetet, amelyben leszögezte: "az irodalmi aura nem garantálja a büntetlenséget". Hozzáfűzte, hogy teljes támogatását élvezi minden olyan áldozat, aki bátorságot merít, és megtöri a hallgatást.

A francia művészeti-irodalmi-és közélet mindig is hangos volt a pedofil-botrányoktól, de sokáig nem volt komoly fellépés az ügyekben, így a liberális elit köreiben már-már divatnak számított a pedofil aberráció gyakorlása. Erőszak-és pedofil-botrányokban volt érintett az egykori szocialista pénzügyminiszter és IMF-vezér Dominique Strauss-Kahn, de a 2015 óta francia állampolgár Daniel Cohn-Bendit, egykori zöld EP-képviselő is aberrált módon írt könyveiben pedofil élményeiről. Cohn-Bendit EP-képviselősége alatt nagy bírálója volt Magyarországnak és az Orbán-kormánynak is.