Külföld

Kormánycsere Oroszországban

Vlagyimir Putyin a parlamentet erősítő alkotmánymódosítási javaslatokat jelentett be, a lemondó Medvegyev helyett Mihail Misusztyint kérte fel miniszterelnöknek

Alkotmánymódosításokat jelen­tett be tegnapi beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök, aminek hatására a kormány lemondott. Putyin máris jelölt új miniszterelnököt. Úgy tűnik, Dmitrij Medvegyevet nem lepték meg az elnök bejelentései – mondta lapunknak Ackermann Sándor, a KKI elemzője, aki szerint az új orosz kormány kinevezésének a világpolitikára kevés hatása lesz.

Kormánycsere Oroszországban
Az elnök Misusztyinnal zárja le a jól bevált Putyin–Medvegyev-váltógazdaságot
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Kremlin Pre

A módosításoknak közvetlenül szavatolniuk kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt szerdán elmondott éves beszédében, amelyben több alkotmánymódosítást jelentett be. Az államfő szerint a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával.

Putyin javasolta például, hogy a parlament alsóházának ne csak véleményezési, hanem az elnök által elutasíthatatlan jóváhagyási joga is legyen a miniszterelnök és a kormány többi tagjának kinevezésében. Ugyanakkor Putyin leszögezte, hogy hazájának „erős elnöki köztársaságnak kell maradnia”. Putyin szerint az alkotmánymódosítás-csomagot népszavazásnak kell megerősítenie. Az elnök beszédében nagy hangsúlyt fektetett a szociális kérdésekre, például a szegénység visszaszorítására, és több olyan juttatás összegének emelését is megígérte, amelyek a családokat támogatják. Célként nevezte meg, hogy a szülőképes korú nőkre jutó gyerekek átlagos száma 2024-re 1,7-re emelkedjen.

Az elnök beszéde után kormánya nevében benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, „nem minden sikerült”. Az elnök még tegnap javasolta Mihail Misusztyint, a Szövetségi Adószolgálat vezetőjét a megüresedett miniszterelnöki posztra a parlament alsóházának. Az 54. évében járó Misusztyin elfogadta a tisztséget, amelyet az elnök egy munkatalálkozó keretében ajánlott fel neki. Medvegyevnek Putyin az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi posztját ajánlotta fel, amit gyakorlatilag neki hoznak létre.

Eléggé úgy tűnt, hogy a kormány tagjait meglepték Putyin bejelentései, Dmitrij Medvegyevet viszont nem – mondta lapunknak Ackermann Sándor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője. Mindenki váratlannak nevezi most a kormánycserét, de már 2018 elején sokan pedzegették, hogy Vlagyimir Putyin már akár az elnökválasztás után lecserélheti Medvegyevet – hívta fel a figyelmet Ackermann, aki szerint a bejelentett döntések arra mutatnak, hogy Putyin 2024 után nem elnökként akarja folytatni, sőt ki is állt amellett, hogy egymás után kétszer lehessen csak valaki elnök. A KKI elemzője azt is kiemelte, hogy egyelőre nem látni, ki lehetne majd Putyin utódja, de a 2021-es parlamenti választásokig az orosz elnök jó eséllyel elkezdi felépíteni majd az utódját is, mert fontos célja, hogy a hatalmat végül majd rendezetten adja át valakinek.

Az új kormány valószínűleg fő feladatként a gazdasági növekedés visszaállítását kapja majd feladatként, de a miniszterelnök-cserének a világpolitikában nem lesz hatása – mondta Ackermann Sándor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom