Külföld

Érdektelenségbe fulladt a boszorkányüldözés

A szuverenitását és identitását védő magyar és lengyel kormánnyal szemben alkalmazott kettős mércére figyelmeztettek a jobboldali, köztük néppárti EP-képviselők

A jobboldali frakciók védték, a baloldaliak támadták a magyar kormányt a jogállamisági eljárásról szóló európai parlamenti vitában. A magyar ellenzék ismét a kormány megbüntetését követelte.

Érdektelenségbe fulladt a boszorkányüldözés
Szinte üres ülésterem előtt csattogtak az érvek Budapest és Varsó ellen
Fotó: Győri Enikő Facebook-oldala

Ismét csaknem üres terem előtt zajlott a Magyarország, majd a Lengyelország ellen indult, hetes cikkely szerinti uniós eljárás állásáról szóló vita az Európai Parlament(EP) strasbourgi plenáris ülésén szerda délután.

Az Európai Bizottság képviseletében két liberális biztos szólalt fel. Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnök azt mondta, a brüsszeli testület indokoltnak tartja az eljárás folytatását, és aggodalommal figyeli a magyar kormánynak a bírói rendszer függetlenségét csorbító, a sajtó és a tudományos élet szabadságát csökkentő intézkedéseit. Didier Reynders igazságügyi biztos többek között arról számolt be, hogy a bizottság egy új jogállamisági mechanizmuson dolgozik, amely minden tagállamra egyformán vonatkozik majd.

A vitában felszólaló szocialista, liberális és zöldpárti képviselők többnyire kritizálták a magyar kormány politikáját és szigorú fellépést sürgettek. A francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield például, aki Judith Sargentinitől vette át a magyar dossziét az EP-ben, ismét sürgette a horvát soros elnökséget, hogy vonják be jobban a parlamentet az eljárásba.

A jobboldali frakciók, köztük a Fidesz–KDNP-t is soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) képviselői közül is többen is a baloldali képviselőkkel szemben foglaltak állást. Az EPP vezérszónoka, a máltai Roberta Metsola a kettős mérce elkerülését sürgette, valamint támogatta egy új, minden tagállamra egyformán érvényes jogállamisági mechanizmus megalkotását. A francia néppárti François-Xavier Bellamy arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Orbán Viktor politikáját lehet kritizálni, a magyar kormányt legitim módon választották meg, és Magyarországon nincs veszélyben a demokrácia.

Tom Vandendriessche, a bevándorlásellenes Identitás és Demokrácia frakcióhoz tartozó Flamand Érdek képviselője szerint hazánkat és Lengyelországot azért támadják, mert meg akarják őrizni a szuverenitásukat és az identitásukat.

A magyar ellenzéki képviselők hangosan követelték az Orbán-kormánnyal szembeni szigorú uniós fellépést. A Gyurcsány Ferenc-vezette Demokratikus Koalíció képviselője, Molnár Csaba szerint a kormány a Sargentini-jelentés óta is „padlógázzal nyomja tovább”, „Orbánt és kormányát végre meg kell büntetni”. Hasonló üzenetet fogalmazott meg a momentumos Donáth Anna is, aki szerint a kormány tettei következmények nélkül maradnak. A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője, Sven Simon azt javasolta a képviselőnek, hogy igyekezzen elválasztani a tényeket a politikai kijelentésektől.

A vitában a Fidesz–KDNP részéről Járóka Lívia és Hidvéghi Balázs is felszólalt. Mindketten rámutattak, hogy a vádaskodók nem kíváncsiak a tényekre, a baloldal pedig politikai boszorkányüldözésre használja a jogállamiságot. Az RMDSZ-es Vincze Lóránt felhívta a figyelmet, hogy az EP túlterjeszkedik a hatáskörén, a kettős mérce pedig megrendíti az unióba vetett bizalmat a keleti tagállamok polgáraiban.

Az EP ma egy határozati javaslatról szavaz, amely együtt kezeli a magyar és a lengyel eljárást. Várhatóan az EPP is megszavazza, hiszen a frakcióban jelen van a lengyel ellenzéki Polgári Platform, Donald Tusk EPP-elnök pártja.

A nemzeti identitás az alap
 

Időszerűnek tartotta és üdvözölte az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia megindulását Trócsányi László fideszes képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének szerda délelőtti vitájában. Kiemelte, az európai identitás csak a tagállami identitások elismerése és tisztelete mellett épülhet ki. Trócsányi serint a viták során nem hagyható majd figyelmen kívül az alapító atyák és a kereszténydemokrácia szellemisége, és óva intett attól, hogy ideo­lógiai misszionáriusok ejtsék foglyul a konferenciát. A jogászprofesszor szerint az európai egyesült államok eszméje már csak azért sem fogadható el, mert az EU a tagállami alkotmányoknak köszönheti létét, egy olyan érdek- és értékközösség, amelynek pillérei alulról felfelé ívelnek, és jelmondata az egység a sokszínűségben. „Választ kell tudni adni arra, miért rendült meg a bizalom az Európai Unióban” – hangsúlyozta.
(ŐM)

Ujhelyi igazsága
 

Két tucat képviselő felesleges szócséplést fog folytatni, a kormánypárti média pedig megint megírhatja, hogy a migránssimogató liberális erők megtámadták Magyarországot – összefoglalva így indokolta pár napja a Népszavának Ujhelyi István szocialista képviselő, miért nem megy el a sokadik „magyarvitára”. Nagyobb mértékben van igaza, mint hiszi: a terem tényleg szinte üres volt, a magyar kormányt legvehemensebben bíráló baloldali, liberális és zöldpárti képviselők túlnyomó többsége pedig igennel szavazott pár hónapja arra, hogy Európa minden, migránsokat szállító hajót engedjen kikötni. Ujhelyi nem most kezdte a brüsszeli munkát, okkal unja ezeket a vitákat. A momentumosokban persze még friss a hév. Cseh Katalin ugyanolyan hangerővel szapulta a kormányt, mint ahogyan egy nappal korábban a horvát soros elnökségtől követelte, hogy durvuljon már be az eljárás hazánk ellen.
(ŐM)

„A baloldal politikai fegyverként használja a jogállamiságot”

Hidvéghi Balázs
Hidvéghi Balázs
Fotó: Európai Parlament

A politikai vitát nem szabad jogi köntösbe öltöztetni, jogi bírálatokat megfogalmazni, mert valaki mást gondol egy politikai kérdésről – fogalmazott lapunknak Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő (képünkön) a szerdai vita után. „A baloldal visszaél a jogállamisággal, politikai fegyverként használja azt” – mondta. A vita előtt a Fidesz–KNDP képviselői sajtótájékoztatót is tartottak Strasbourgban. Deutsch Tamás delegációvezető hangsúlyozta, Magyarországon nincs bajban a jogállam, a jogállami normák kielégítően működnek. Megjegyezte, ezzel a vitával a magyarországi ellenzék saját hazája ellen folytatott politizálása folyamatának újabb állomásához érkezett, a magyar ellenzéki EP-képviselők politikai tevékenységükkel arra koncentrálnak, minden eszközt latba vetnek annak érdekében, hogy minél többet ártsanak saját hazájuknak. Győri Enikő fideszes képviselő arra figyelmeztetett, hogy az Európai Parlament túl akar terjeszkedni a hatáskörén, és olyan témákra is kiterjesztené a vizsgálódást, amelyek nem szerepeltek az eljárás alapjául szolgáló jelentésben. Hidvéghi azt mondta, magyar ellenzék saját hazája ellen politizál, arra használja fel parlamenti mandátumát, hogy Magyarország ellen áskálódjon, hazugságokat, álhíreket terjesszen.
(ŐM)

Gál Kinga: A tömeges migráció okait helyben kell kezelni
 

A közös kül- és biztonságpolitika, valamint a közös biztonság- és védelempolitika végrehajtásáról szóló éves jelentéseket tárgyalták hétfő este az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Gál Kinga fideszes képviselő felszólalásában hangsúlyozta, az említett politikáknak az európai polgárok biztonságát kell szavatolnia, ehhez pedig a terrorizmus felszámolása, külső határaink hatékony védelme, az illegális migráció megállítása, valamint a béke és stabilitás megőrzése szükséges. Rámutatott, a tömeges migráció okait helyben kell kezelni. A Fidesz–KDNP kárpátaljai képviselője, Bocskor Andrea pedig arról beszélt, hogy fokozott figyelemmel kell kísérni Ukrajna helyzetét, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek jogainak korlátozására irányuló intézkedéseket. Hangsúlyozta: hazánk és az EU is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, valamint a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos megoldását, hogy mielőbb legyen béke és biztonság az országban. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom