Külföld

„Teljes kudarc a migránsok integrációja”

Hidvéghi: A jogállamisági probléma ott kezdődik, ha egy ország nem képes megvédeni állampolgárait

Egekbe szökött a svédországi erőszakos bűncselekmények száma a migrációs válság tetőzése óta Hidvéghi Balázs szerint.
A fideszes EP-képviselő tegnap Brüsszelben közölte, a migránsok beilleszkedése teljes kudarc,
de ezt a baloldal el akarja hallgatni.

„Teljes kudarc a migránsok integrációja”
Az európai baloldal el akarja hallgatni a problémákat – mondta Hidvéghi Balázs
Fotó: Európai Parlament

A határokon átívelő szervezett bűnözésről és annak szabad mozgásra való hatásáról vitázott tegnap délután az Európai Parlament (EP). A téma azután került még inkább előtérbe, hogy Dánia 2019 novemberében fél évre visszaállította a határellenőrzést Svédországgal közös határszakaszán arra hivatkozva, hogy a közelmúltban megnőtt az erőszakos incidensek száma Koppenhágában, amelyeket a dán hatóságok feltételezés szerint svéd bűnbandák követtek el.
A svédországi Malmőben és külvárosaiban az elmúlt évben csaknem negyven bombatámadásra és ötven lövöldözésre került sor, amelyekben többen meghaltak. Az áldozatok többsége bűnbandák tagjai közül került ki, de előfordult, hogy ártatlan állampolgárokat ért halálos lövés. Tavaly augusztusban egy 31 éves édesanyát lőttek le, 2018 júniusában pedig három férfi halt meg eltévedt golyók miatt. Szintén tavaly augusztusban a koppenhágai hatóságok szerint két svéd elkövető okozta a városban található központi adóhatóságnál történt robbanást.

A migrációból fakadó biztonsági kockázatokról szóló téma napirendre tűzését az Európai Néppárt (EPP) szerint a szocialisták és demokraták (S & D) frakciója megpróbálta megakadályozni.

A tegnapi vitán Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke elmondta: a szervezett bűnözés soha nem látott méreteket öltött az EU-ban. A néppárti Tomas Tobé svéd képviselő felszólalásában sürgette, hogy jusson több uniós forrás a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, hogy ki lehessen utasítani uniós állampolgársággal rendelkező migrációs hátterű bűnözőket, és jobb együttműködést szorgalmazott a tagországok bűnüldöző szervei között.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a vitán felszólalva kijelentette, Malmőben és sok más svéd városban olyan szintre emelkedett az elmúlt években az erőszakos bűncselekmények száma, hogy a lakosság félelemben él. Szavai szerint a liberális sajtó elhallgatja, relativizálja a migrációs hátterű bűnözői csoportok által elkövetett bűncselekményekről szóló híreket, noha 2015 óta arányosan Svédország fogadta be a legtöbb bevándorlót. Azóta egekbe szökött a robbantások, lövöldözések és a nők elleni erőszakos incidensek száma. Látni kell, hogy a migránsok beilleszkedése teljes kudarc, a tényeket pedig a svéd és az európai baloldal el akarja hallgatni – tette hozzá, úgy folytatva: a valódi jogállamisági probléma ott kezdődik, ha egy ország nem képes megvédeni állampolgárait, és a sajtó a liberális diktatúra áldozatává válik.

Tegnap az osztrák külügy közölte, hogy Ausztria továbbra sem támogatja az ENSZ migrációs csomagját, mert összemossa a bevándorlókat és a menedékkérőket.

Fontos marad a nemzeti megoldás

Nincs esély arra, hogy egységes európai megoldással állítsák meg a migrációt a kontinensen, ezért az idén is fontosak maradnak a magyar határvédelemhez hasonló nemzeti megoldások a bevándorlás ügyében – hangsúlyozta tegnap megjelent elemzésében a XXI. Század Intézet. Rámutattak, több meghatározó uniós tagállamban – köztük már Olaszországban is – bevándorláspárti kormány van hatalmon, amely nem hajlandó vagy nem akarja végrehajtani a szigorú bevándorlásellenes intézkedéseket. Felidézték, Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen emelkedett a Törökországba érkező bevándorlók száma 2019-ben, aminek eredményeként radikálisan nőtt a migrációs nyomás a balkáni útvonalon. Az elemzés szerint szükség van a magyar kormány által alkalmazott bevándorlásellenes politikára, amelynek köszönhetően Magyarország irányából egyetlen illegális migráns sem juthat be az Európai Unió területére.
(ŐM)

Egyre többen menekülnek Líbiából

A líbiai konfliktus súlyosbodásával újra nő az észak-afrikai országból a Földközi-tengeren Európa felé induló migránsok száma – írta az Il Giornale. Az egyébként mentőhajókat segítő Alarm Phone nevű civil szervezet tegnap az olasz lap szerint közölte, január 9. és 12. között, azaz négy nap leforgása alatt huszonkét csónak hagyta el Líbia partjait, és került bajba a tengeren. Az országból az elmúlt napokban nagyjából 1500 ember próbált elmenekülni Európa felé. Közülük 237 embert civil szervezetek hajói, 266 főt pedig máltai parti őrség hajói mentettek meg. Körülbelül száz ember csónakokon eljutott Olaszországig. Több mint hétszáz migránst a líbiai parti őrség talált meg a tengeren, őket visszavitték Észak-Afrikába.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom