Külföld

Támadják a magyar civiltörvényt

Fidesz: A Soros-hálózat milliárdokat mozgat azért, hogy bevándorlóországgá tegye hazánkat is

Várhatóan az uniós joggal ellentétesnek ítéli majd az Európai Unió Bírósága a magyar civiltörvényt. A Fidesz egyértelműsítette: kitartanak a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) átláthatóságát megkövetelő jogszabály mellett.

Támadják a magyar civiltörvényt
A momentumos Donáth Anna (balról a második) is kivonult 2017-ben a törvény ellen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem egyeztethető össze az uniós joggal a civil szervezetek külföldi támogatását érintő magyar jogszabály – jelentette ki tegnap ismertetett indítványában Campos Sánchez-Bordona, az Európai Unió Bírósága (EUB) elé került ügyek előzetes megvizsgálásával megbízott főtanácsnok. A 2017-ben elfogadott törvény nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be a bizonyos értékhatárt meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek egyes kategóriáinál, továbbá szankciók alkalmazásának lehetőségéről rendelkezik az említett kötelezettségeknek eleget nem tevő szervezetekkel szemben.

Az Európai Bizottság azért indított kötelezettségszegési eljárást hazánk ellen az EUB előtt, mert álláspontja szerint a felsorolt kötelezettségek sértik a tőke szabad mozgásának elvét, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának az egyesülés szabadságához, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogra vonatkozó rendelkezéseit – idézte fel az MTI.

Sánchez-Bordona szerint a közrend védelme, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem valóban igazolhatják a jogszabályt, de kifogásolta, hogy az előzetes jelleggel, valamennyi ilyen szervezettel szemben írja elő a vitatott kötelezettségeket, amelyek egyébként is sértik a magánéletet, továbbá aránytalannak is tartja az intézkedéseket.

A főtanácsnok azt javasolta az EUB-nak, állapítsa meg, hogy a vitatott magyar szabályozás indokolatlanul korlátozza a tőke szabad mozgását. Indoklásként az Európai Bizottság érvelését ismételte meg. Noha ez nem köti a bíróságot, a gyakorlat azt mutatja, hogy az EUB gyakran helyezkedik azonos álláspontra a főtanácsnokkal.

A Fidesz közölte, a kormánypártok kitartanak a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény mellett, mert az Magyarország biztonságát szolgálja és a külföldről pénzelt bevándorláspárti Soros-szervezetek átláthatóságát növeli. „A törvényt nem véletlenül támadta meg több bevándorláspárti Soros-szervezet”, és jelentette be, hogy nem teljesíti adatszolgáltatási kötelességét, magyarázta a Fidesz, emlékeztetve, hogy a Momentum aláírásokat is gyűjtött a törvény ellen, a nemzeti konzultáción azonban a válaszadók 99 százaléka támogatta azt. „A kormánypártok a magyar emberek akaratát érvényesítik és kiállnak amellett, hogy a törvényre továbbra is szükség van, mert a Soros-hálózat milliárdokat mozgat azért, hogy keresztülvigye egész Európán a Soros-tervet, és bevándorlóországgá tegye Magyarországot is. A Soros-hálózat tevékenysége komoly nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, mert nemcsak a bevándorláspolitikát akarják befolyásolni, hanem a magyar választásokat is” - írták.

Kapcsolódó írásaink